Žrtve sveštenika pedofila dobiće odštetu, izdvojeno 5 miliona evra

Francuski biskupi odobrili su plan isplate odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja čiji su akteri sveštenici Rimokatoličke crkve.

Izvor: Avaz.ba
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Deaurinko
Ilustracija: Depositphotos/ Deaurinko

Biskupi su izglasali izdvajanje pet miliona evra nezavisnoj komisiji koja će istražiti slučajeve seksualnog zlostavljanja u Francuskoj, a radiće i na prevenciji ovakvih slučajeva.

Ovaj fond odobrilo je 120 biskupa na skupštini u jugozapadnom gradu Lurdu, piše Avaz.ba.

Nadbiskup iz Rema Erik de Molin-Bofor, koji je i predsednik Konferencije francuskih biskupa, rekao je da će isplatom odštete žrtvama biti priznata i njihova patnja, ali i ćutanje, nemar, nezainteresovanost, nedostatak reakcije, loše odluke i nefunkcionisanje sistema unutar Crkve, preneo je AP.

On je dodao da je prerano govoriti o tačnom broju žrtava. Nezavisna komisija koja istražuje broj žrtava seksualnog zlostavljanja saopštila je da se od juna prijavilo 2.800 osoba.

Prema navodima biskupa, svaka osoba, koju priznaju kao žrtvu, ima pravo primiti novac. Crkva će za tu svrhu tražiti donacije.

Prema podacima lista "Mediapart" iz 2016. godine, tokom više od 50 godina registrovana su 342 slučaja zlostavljanja, koje su francuski biskupi zataškali u Francuskoj i u inostranstvu.

Vjeruje se da je u zlostavljanju učestvovalo najmanje 34 sveštenika, navodi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 579 idi na stranu