"Ne dajte municiju tom nitkovu"

Ekstremno desničarski predsednik Brazila Žair Bolsonaro zatražio je od "slobodoljubivih" Brazilaca da "ne daju municiju nitkovu" Luli.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Foto: EPA-EFE/Joedson Alves
Foto: EPA-EFE/Joedson Alves

Podsetimo, Lula da Silva je u petak iz zatvora, u kojem je bio od aprila 2018.

Bolsonaro je u prvoj reakciji na oslobađanje Luisa Inasija Lula da Silve, koji je od početka žestoko kritikovao Bolsonarovu vladu, na Tviteru napao "trenutno slobodnog ali krivog".

Lula što je bio osuđen za korupciju i oslobođen je juče nakon 19 meseci iza rešetaka, dan nakon odluke Vrhovnog suda koja se ticala skoro 5.000 zatvorenika, na veliko nezadovoljstvo desnice.

"Mi smo većina, zaljubljenici u slobodu i dobro. Ne smemo činiti greške. Bez komandanta i najbolje trupe pucaju u svaki ćošak, pa čak i u svoje prijatelje", naveo je Bolsonaro na Tviteru.

Bolsonaro ima razloga da bude zabrinut zbog oslobađanja svog rivala, koji je odmah po izlasku iz zatvora pred hiljadama pristalica izjavio da će "nastaviti da se bori za brazilski narod".

"Narod je sve gladniji, nezaposlen, ljudi rade za Uber ili dostavljaju pice", rekao je Lula.

Levica u latinskoj Americi slavi oslobađanje nekadašnjeg predsednika Brazila

Latinoamerička levica proslavila je oslobađanje nekadašnjeg predsednika Brazila Luisa Inasija Lula da Silve iz zatvora u kom je proveo više od godinu i po dana.

Novoizabrani predsednik Argentina Alberto Fernandes, peronista levog centra, bio je među prvima koji su čestitali Luli, hvaleći njegovu "hrabrost i integritet".

"Dirnuti smo hrabrošću s kojom se Lula suočio sa progonom (samo ta definicija odgovara arbitrarnom sudskom procesu kom je bio podvrgnut). Njegov integritet pokazuju ne samo njegovo delovanje nego i veličina tog čoveka", naveo je Fernandes na Tviteru.

Fernandes će biti inaugurisan 10. decembra. Ekstremno desničarski predsednik Brazila Žair Bolsonaro je najavio da neće prisustvovati toj ceremoniji.

Kristina Kiršner, nekadašanja predsednica Argentine i izabrana Fernandesova potpredsednica, takođe je čestitala Luli slobodu i navela da je "okončana jedna od najvećih zloupotreba pravosuđa u Latinskoj Americi".

U dobrom raspoloženju je bio i predsednik Venecuele Nikolas Maduro, čijem prethodniku i mentoru Ugu Čavesu je Lula bio značajna podrška. Maduro trenutno slovi za predvodnika latinoameričke radikalne levice.

"Živeo Brazil! Živeo Lula! Živelo jedinstvo naše Amerike! Velika je sreća videti Lulu na slobodi. Lulu, tog velikog lidera Brazila, velikog lidera Latinske Amerike i Kariba", izjavio je Maduro dok je državna televizija prenosila izlazak Lule iz zatvora u Kuritibi.

Predsednik Kube Migel Dijas-Kanel je pozdravio "neumornog borca koji nikada nije spustio barjak dostojanstva".

Prema rečima kubanskog lidera, oslobađanje Lule je "pobeda naroda, solidarnosti i istine" i "poraz imperijalističke strategije i njenih lakeja". Tim terminima se na Kubi nazivaju SAD i njihovi saveznici u regionu.

Kubansko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da narod Kube slavi oslobađanje bivšeg brazilskog lidera "posle 580 dana nepravednog zatočenja" a šef diplomatije Bruno Rodriges je na Tviteru naveo da je "Lula nevin i žrtva žestokog političkog progona".

Čestitkama se pridružilo i više bivših lidera latinoameričkih zemalja.

Bivši predsednik Urugvaja Hoze Muhika je izjavio da je reč o "danu slavlja za Brazil" Divljenje i naklonost Luli je izrazio i bivši predsednik Ekvadora Rafael Korea.

"Zagrljaj, dragi Lula! Ti si primer i inspiracija za sve nas. Dani izdajnika su odbrojani. Do pobede, zauvek!", naveo je Korea na Tviteru.

I nekadašnji predsednik Perua Olanta Umala, takođe optužen za korupciju, naveo je da puštanje Lule na slobodu "nesumnjivo menja politički scenario u Brazilu i skreće pažnju na brazilsko pravosuđe koje ga je zatvorilo i koristilo ilegalna sredstva da bi ga sprečilo da se kandiduje za predsednika".

Pre nego što je poslat u zatvor, Lula je bio favorit na predsedničkim izborima koje je na kraju dobio Bolsonaro.

Čestitike nisu bile ograničene na Latinsku Ameriku.

"Dok je bio predsednik Lula je učinio više od bilo koga drugog za smanjenje siromaštva u Brazilu i zaštitu radnika. Oduševljen sam što je pušten iz zatvora, ali ništa od ovoga uopšte nije ni trebalo da se desi", naveo je američki senator i potencijalni predsednički kandidat Berni Sanders. Čestitke su uputili lideri francuskih levičarskih stranaka, Žan-Lik Melanšon, Fabijan Rusel i Olivije For, kao i bivši socijalistički predsednik Fransoa Oland.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 579 idi na stranu