Indijski hodočasnici u istorijskoj poseti pakistanskom hramu

Otvoren je koridor do jednog od najvažnijih svetilišta Sika, što indijskim hodočasnicima omogućava pristup lokacijama u Pakistanu bez posedovanja viza.

Izvor: Tanjug
Podeli

Koridor Kartarpur vodi od granice do četiri kilomentra udaljenog Gurdvara Darbar Sahib Kartarpur, ali su tenzije između Indije i Pakistana onemogućile pristup tom svetilištu poslednjih godina.

Međutim, dve strane su prošlog meseca postigle dogovor o pristupu i ispunile su dugogodišnju želju zajednice Sika, prenosi BBC.

Indijski premijer Narendra Modi i njegov pakistanski kolega Imran Kan otvorili su danas koridor sa obe strane granice uz prustvo visokih zvanica, među kojima i 150 indijskih parlamentaraca.

Proslavi koja je organizovana tim povodom prisustvovali su gosti iz čitavog sveta, uključujući Veliku Britaniju i Kanadu.

Kako se navodi, koridor može da primi do 5.000 hodočasnika, a 10.000 njih može svakog dana da poseti svetište.

Koridor - koji se nalazi u Pandžabu, regionu podeljenom još 1947. godine otvoren je samo nekoliko dana pre 550. godišnjice rođenja osnivača sikhizma, Gurua Nanaka - 12. novembra.

Indijskim posetiocima svetilišta, kako se navodi, ipak će biti potrebni pasoši, ali će oni umesto viza imati putne dozvole.

Međutim, nečhe im biti dozvoljeno da napuste prostorije svetilišta Pakistanu ili da ostanu u tokom noći u Pakistanu.

Koridor sadrži most koji će posetiocima omogućiti prelazak preko reke Ravi, koja teče između granice i svetilišta.

Do danas, indijski vernici koji su želeli da posete svetilište, morali su da dobiju pakistansku vizu i kreću se zaobilaznom rutom koja vodi do grada Lahore, više od 100 km udaljenom od Kartarpura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 579 idi na stranu