Danski terorista možda stoji iza rušenja aviona kada su poginule 224 osobe

Danski terorista Basil Hasan mogao bi da stoji iza rušenja ruskog putničkog aviona "erbas A321" iznad Sinajskog poluostrva u Egiptu u oktobru 2015. godine.

Izvor: Blic
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ AlexGukBO
Ilustracija: Depositphotos/ AlexGukBO

Da je danski terorista možda odgovoran javio je danski radio DR, pozivajući se na materijal i istrage o drugom teroristi povezanim sa osumnjičenim, javlja Srna, a prenosi Blic.

Prema izveštaju danskog radija, novinari su došli do materijala povezanih sa istragom čija je centralna figura bio Australijanac Halid Hajat, koji je osuđen zbog plana da raznese avion na liniji od Sidneja do Abu Dabija u julu 2017. godine.

Hajat, koji je povezan sa "Islamskom državom", navodno je svedočio da su neuspeli teroristički napad isplanirali njegov brat Tarek i Basil Hasan.

"Avion je eksplodirao iznad Egipta. Isti ljudi (Hajat i Hasan) stoje iza toga", navodi se u izveštaju istrage.

Dokumenti pokazuju da su teroristi planirali da koriste isti metod u oba napada, preneo je "Sputnjik".

Hasan, koji je rođen 1987. godine, danske je nacionalnosti i diplomirao je inženjering. Prema navodima američkog Stejt departmenta, on je igrao ključnu ulogu u planiranju operacija na teritoriji koja je pod kontrolom "Islamske države".

Pad aviona u oktobru 2015. godine najsmrtonosnija je nesreća u istoriji ruske i sovjetske avijacije u kojoj je poginulo 224 ljudi. U avionu se nalazilo 25 dece.

Ruske obaveštajne službe tvrde da se radilo o terorističkom napadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 579 idi na stranu