Han se poslednji put obratio: Ogromna šteta

Brisel -- Evropski komesar Johanes Han izjavio da je odlaganje početka pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom ogromna šteta za kredibilitet EU.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Han se danas poslednji put obratio pred Komitetom za spoljne poslove Evropskog parlamenta u svojstvu komesara za proširenje i susedsku politiku EU.

On smatra da EU ne može sebi da dozvoli da se najpre bavi unutrašnjim reformama, a tek onda procesima u regionu Zapadnog Balkana, jer, kako je rekao, u tom je slučaju preveliki rizik od nazadovanja tih zemalja u reformama.

"Kredibilitet je pretrpeo ogromno štetu. EU u svetu govori o uspesima multilateralizma i mi smo vodeća sila u tome, ali ovde nismo uspeli da usvojimo odluku. Naš kredibilitet je oštečen", poručio je Han.

On je podsetio da je kredibilitet EU jedna od njenih najvećih prednosti, te da su upravo te zemlje članice dale garancije da će pregovori početi kada se ispune kriterijume.

"Mi nismo isporučili naša obečanja i nadam se da će odluka biti revidirana. Velika većina zemalja godinama radi na otvoranju pregovora", naglasio je Han.

Han je takođe rekao da su uslovi koji su bili postavljeni Tirani i Skoplju u junu 2018. godine bili rezultat konsenzusa zemalja članica EU, a ne Evropske komisije, te da ništa "silom nije bilo nametnuto" zemaljama članicama Unije.

Davanje "zelenog svetla", poručio je Han, predstavlja pre svega priznanje za posao koji su uradile dve zemlje, upozorivši da EU mora da vodi računa o posledicama koje može da izazove blokada u odnosu na druge zemlje regiona.

On je podsetio da je evropska perspektiva najveći podstrek i u procesu između Beograda i Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu