Rumunija i Velika Britanija još bez kandidata za komesare

Brisel -- Imenovana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen zatražila je od premijera Velike Britanije da što pre nominuje britanskog kandidata za komesara.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ Stephanie Lecocq
Ilustracija: EPA-EFE/ Stephanie Lecocq

Do ovog trenutka ni Bukurešt nije poslao zvaničnu nominaciju za svog komesara, kažu u Evropskoj komsiji.

"Imenovana predsednica je zatražila od Džonsona da joj odgovori što pre kako bi izbor novog tima Evropske komsije bio završen brzo i kako bi Evropski parlament mogao da glasa o tome pre kraja novembra", kaže portparolka prelaznog tima Evropske komisije Dana Spinat.

Tri nedelje pred predviđeno glasanje Evropskog parlamenta o sastavu nove Evropske komisije Ursula fon der Lajen još nema konačan spisak svog budućeg tima.

Glasanje u Evropskom parlamentu o sastavu komisije već je odlagano upravo zbog nemogućnosti da se odobre komesari iz svih 28 država članica.

Nakon što su odbačeni kandidati Mađarske Laslo Tročanji i Rumunije Rovana Plumb, a zbog konflikta interesa, te činjenice da francuska kandidatkinja Silvi Gular nije prošla ispitavanje u Evropskom parlamentu, Ursula fon der Lajen dobila je "zamene" samo iz Budimpešte i Pariza.

Mađarska je umesto Tročanjija kao kandidata za budućeg komesara nominovala Olivera Verheljija, koji je obavljao funkciju mađarskog ambasadora pri EU.

Pariz je umesto Silvi Gular nominovao nekadašnjeg ministra finansija Tieri Bretona.

Još jednim odlaganjem Bregzita, ovoga puta do 31. januara 2020. godine, i Velika Britanija je u obavezi da pošalje svog kandidata za komesara.

"Nemamo nominacije iz Velike Britanije i Rumunije. Očekujemo ih što pre i nadamo se da će predložiti i žene za kandidate", kaže portparolka tima imenovane predsednice Evropske komisije, Dana Spinat.

U Evropskoj komisji kažu da Ursula fon der Lajen želi da rodni balans kada je reč o broju ženskihih i muških komesara u njenom timu, ali da se pri izboru komesara mora rukovoditi i profesionalnim kriterijumima, nezavisnošću i evropskim ubeđenjima kandidata.

Političke grupe u Evropskom parlamentu, prvenstveno Socijaldemokrate, najvljuju da neće podržati izbor nove Komisije ukoliko se ne postigne obećeni rodni balans.

Istovremeno, u Briselu se postavlja pitanje mogućeg konflikta interesa novog francuskog kandidata Tieri Bretona koji se nalazi na čelu multinacionalne kompanije "Atos", ali i drugih fondacija.

Breton bi, ukoliko bude bio izabran za komesara, dobio da vodi oblast unutrašnjeg tržita EU.

Oblasti proširenja EU i transporata koje su prvobitno bile namenjene komesarima iz Mađarske i Rumunije za sada se vode kao "neraspoređene".

Glasanje u Evropskom parlamentu za izbor novog sastava Evropske komisije predviđeno je za 28. novembar, a početak rada nove Komisije očekuje se 1. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu