Zbog vređanja Muhameda na Fejsbuku četvoro mrtvih u Bangladešu

Daka -- Najmanje četiri osobe su poginule, a desetine su povređene u nedelju kada su bezbednosne snage na jugu Bangladeša otvorile vatru.

Izvor: Beta/AP
Podeli
Ilustracija: Getty images/ Daniel Berehulak
Ilustracija: Getty images/ Daniel Berehulak

Bezbednosne snage rasterivale su stotine muslimana koji su protestovali zbog objave na Fejsbuku koja vređa islamskog proroka Muhameda, saopštila je policija.

Do nasilja je došlo u mestu Borhanudin tokom protesta na kojem su gnevni demonstranti zahtevali kažnjavanje hinduiste zbog njegovog navodnog komentara na Fejsbuku, navela je policija.

Hinduista je negirao da je napisao sporni komentar i tvrdi da je njegov Fejsbuk nalog hakovan.

Po navodima policije, među povređenima je i više od 10 njenih pripadnika. Vodeći list u Bangladešu javio je da je povređeno oko 100 ljudi.

Lokalne vlasti su danas održale sastanak u pokušaju da smire gnev koji ne jenjava od petka kada je sporna objava na Fejsbuku privukla pažnju ljudi. Policija je navela da su demonstranti napadali policajce, zahtevajući od njih da reaguju.

Posle žalbe hinduiste, policija je uhapsila tri osobe osumnjičene da su hakovale njegov nalog na Fejsbuku.

Bangladeš je parlamentarna demokratija čiji je pravni sistem zasnovan na britanskom nepisanom pravu. Uprkos zahtevima tvrdokornih islamističkih grupa, vlasti Bangladeša dugo odbijaju da uvedu strože kazne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 563 idi na stranu