Hongkong: Žestoki sukobi demonstranata i policije VIDEO/FOTO

Hongkong -- Policija u Hongkongu upotrebila je suzavac i vodene topove kao odgovor na Molotovljeve koktele koje su bacali demonstranti u Hongkongu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ Jerome Favere
Ilustracija: EPA-EFE/ Jerome Favere

Na protestu se okupilo na desetine hiljada ljudi, a oštećeno je na stotine prodavnica, kineskih banaka i metro stanica, preneo je Rojters.

Nakon dve sedmice relativno mirnih protesta, pokazalo se da će tvrdokorni demonstranti nastaviti da se sukobljavaju sa policijom, navela je agencija.

Demonstranti su bacali Molotovljeve koktele na policijsku stanicu Cim Ša Cui, nakon što je policija upotrebila suzavac kako bi ih rasterala sa ulice.

Policija je upotrebila i vodene topove kako bi rasterala demonstrante, a prskala ih je i mlazevima plave boje da bi kasnije mogla da ih identifikuje.

To je bila najveća upotreba vodenih topova do sada i mnogi ljudi su nakon što su pogođeni počeli da kašlju, što sugeriše da je voda možda bila pomešana sa nekom hemikalijom.

Na ruti kojom su marširali, demonstranti su uništili stanice metroa i stotine prodavnica, bacajući robu na ulice.

Na meti su se našle i kineske banke.

Na jednoj od prodavnica ostavljena je poruka: "Mi nikad ne pljačkamo, Mi ne opraštamo. Mi ne zaboravljamo".

Kako je pala noć, samo mala grupa demonstranata ostala je na ulici, a jedna grupa je bacala Molotovljeve koktele ka policji, koja je odgovorila suzavcem.

Učesnici protesta ljuti su na liderku Hongkonga Keri Lam zbog, kako navode, njenog neuspeha da zaštiti njihove slobode od centralnih vlasti u Pekingu, uvođenja vanredrenih ovlašćenja iz doba kolonijalizma i dozvoljavanjem prekomerne upotebe policijske sile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 563 idi na stranu