EU pozvala na primirje u Avganistanu: "Ovo je pravo vreme"

Kabul -- Ambasador Evropske unije u Avganistanu pozvao je na primirje, rekavši da zastoj pregovora Sjedinjenih Država i talibana predstavlja priliku da se prekine sukob.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/vlakoh
Ilustracija: Depositphotos/vlakoh

Pročitajte još:

Američki ministar odbrane doputovao u Avganistan

"Ovo je pravo vreme i prilika da se možda ode dalje od smanjenja nasilja, te da se istraži način za postizanje prekida vatre", rekao je novinarima Roland Kobia, ambasador EU u Kabulu.

Pregovori Sjedinjenih Država i talibana o povlačenju američkih snaga predviđaju smanjenje nasilja i otvaranje međuavganistanskog dijaloga.

Pošto je u napadu talibana ubijen američki vojnik, predsednik SAD, Donald Tramp, početkom septembra je presudio je da su ti pregovori "mrtvi".

Cilj nacrta sporazuma dveju strana bilo je okončanje sukoba započetog 2001. godine, kada su Amerikanci oterali talibane iz vlasti.

Ambasador EU Kobija je rekao da bi primirje ;donelo značajnu promenu stanja što bi moglo uveriti Trampa da nastavi pregovore.

"Ideja je zaista da vidimo kako možemo unaprediti ideju o prekidu vatre, a ne čuvati je za kasnije... Sada prilika postoji", ocenio je on.

Talibani su do sada odbacivali prekid neprijateljstava i oružje su odložili tokom ;samo tri dana 2018. godine, zbog verskog praznika.

strana 1 od 563 idi na stranu