Smrtonosna provala brane u Rusiji: Uhapšena trojica direktora

Moskva -- Trojica direktora preduzeća koje upravlja sibirskim rudnikom zlata gde se u subotu provalila brana pri čemu je poginulo 15 ljudi, uhapšena su danas.

Izvor: Tanjug, Beta/AFP
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
Ilustracija: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Direktori su iz preduzeća za iskopavanje zlata "Sisim" (Sisim), podružnice ruske firme "Sibzoloto" koja poseduje ima nekoliko rudnika.

Po saopštenju odbora za istragu, brana se provalila zbog nepoštovanja propisa, a jedna zvaničnica iz tog odbora je dodala da su se, jedna za drugom, raspale dve brane, a ne jedna.

Uz petnaest mrtvih, traga se za još pet nestalih u poplavi radničkih baraka.

Po lokalnim zvaničnicima, brana koja se prva raspala je bila sagrađena uz nepoštovanje propisa, a vlasti čak nisu ni znale za nju.

Istraga je komplikovana zbog lošeg vremena u regionu Krasnojarska, saopštilo je rusko Ministarstvo za vanredne situacije.

Rusija je jedan od vodećih svetskih proizvođača zlata, sa gotovo 300 tona iskopanih 2018. godine. Nekoliko velikih kompanija deli tržište, ali aluvijalno vađenje zlata obavljaju male kompanije, poput "Sibzolota" koja je 2018. godine proizvela tri tone zlata.

Policija pronašla jednog nestalog rudara

Ruska policija pronašla je jednog od šest nestalih radnika iz rudnika zlata posle rušenja brane u regionu Krasnojarsk u istočnom delu Sibira, saopštilo je danas regionalno odeljenje unutrašnjih poslova TAŠ-u.

Jedna od nestalih osoba, muškarac rođen 1985. godine, operator traktor-buldožera, pronađen je živ nepovređen, saopštilo je odeljenje unutrašnjih poslova i navela da ga je policija videla u lokalnoj zajednici i identifikovala kao nestalog.

Prema preliminarnim podacima, on nije povređen u incidentu i policija ga ispituje.

Brana u tehnološkom rezervoaru za vađenje zlata srušila se juče u blizini naselja Šetinkino u regionu Krasnojarsk u Sibiru.

Poplavljene su dve privremene spavaonice.

Prema najnovijm izveštajima, u nesreći je nastradalo 15 osoba, a pet se vode kao nestale.

Najmanje 16 osoba je zatražilo lekarsku pomoć nakon nesreće, a četiri osobe su prebačene helikopterom u glavni grad Krasnojarska.

Istražitelji smatraju da je kršenje pravila u iskopavanju zlata najverovatnije uzrok rušenja brane, saopštila je pres kancelarija ruskog Istraživačkog komiteta TAS S-u.

Istražitelji su uhapsili direktora kompanije Sisim, koja rukovodi rudnikom i istražitelji ga trenutno ispituju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 563 idi na stranu