"Rusija neće dozvoliti da bude isključena iz rešavanja pitanja KiM"

Beograd -- Jedna od ključnih poruka upućenih posetom ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji je da Rusija neće dozvoliti da bude isključena iz rešavanja pitanja KiM.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/Yarr65
Ilustracija: Depositphotos/Yarr65

Ovako posetu ruskog premijera Srbiji ocenjuje diplomata Zoran Milivojević.

"Ta poruka ima posebno značenje u ovom trenutku, imajući u vidu inicijativu SAD, imenovanjem specijalnih izaslanika i nastojanjima da se to pitanje ubrza i obnove pregovori, ali na platformi koja ne odgovara državnim i nacionalnim interesima Srbije, već podrazumeva realizaciju zapadnih interesa i priznanje nezavisnosti Kosova", rekao je Milivojević za Tanjug.

Poseta Medvedeva potvrđuje, kaže, da će Rusija ostati dosledna u podršci Srbiji i da neće dozvoliti da bude isključena iz rešavanje ovog pitanja, niti da se ono rešava izvan okvira muđunarodnog prava i Rezolucije 1244 SB OUN.

"Rusija i ovoga puta je uputila vrlo jasnu poruku da će stajati na strani Srbije i da neće dozvoliti nikakvo rešenje koje ne podrazumeva zaštitu nacionalnih i državnih interesa Srbije i poštovanje međunarodnog prava", dodaje on.

Uveren je da su Vučić i Medvedev razgovarali o svim aspektima koji su sada aktuelni o pitanju KiM, posebno o inicijativi Bele kuće da se pitanje rešavanja KiM ubrza i da se rešava na platformi koja ide u prilog prištinskoj strani i polazi od osnovne činjenice na kojoj Zapad insistira - da se potvrdi kosovska nezavisnost.

"Sigurno da je bilo reči s jedne strane o mehanizmima koji se mogu upotrebiti i argumentima protiv ovakvog pristupa, a sa druge strane o međusobnoj saradnji Srbije i Rusije u odbrane srpskih interesa i u potvrđivanju argumenata koji su na liniji neizostavnog značaja međunarodnog prava i Rezolucije 1244", kaže Milivojević.

On ističe da dolazak Medvedeva prevazilazi značaj obične bilateralne posete i bilateralnih odnosa između dve zemlje, ne samo zbog tema koje su bile na dnevnom redu, već upravo zbog njenih globalnih poruka.

Kako navodi, sam povod posete - 75. godišnjica oslobođenja Beograda i učešća Crvene armije u tom oslobođenju - jedan je od pokazatelja da poseta Medvedeva prevazilazi bilateralni kontekst i ima globalno značenje. “Poruke koje su u prvom redu upućene odnose se na učešće Srbije i Rusije u antifašističkoj borbi i demantovanju pokušaja revizije istorije kojima smo bili svedoci u evociranju jubileja nedavno u Varšavi, gde Rusija i Srbija nisu bile pozvane”, ističe Milivojević.

Istovremeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić podsetio je na ulogu i učešće Hrvatske, odnosno NDH u Drugom svetskom ratu i na činjenice da je u Hrvatskoj, u vreme oslobađanja Beograda, još uvek bila na sceni NDH, čime je, kako kaže, Vučić nastojao da "stvari dovede na svoje mesto" i onemogući reviziju istorije imajući u vidu nastup hrvatske predsednice u Varšavi.

On dodaje da je ova poseta i u funkciji predstojeće posete predsednika Vučića Ruskoj federaciji i razgovora koje će imati u Sočiju sa predsednikom Vladimirom Putinom, pre svege vezano za KiM, jer ovo pitanje, podseća, prevazilazi i bilateralni i regionalni kontekst i ima globalni značaj, o čemu je nedavno govorio i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

U bilateralnom kontekstu, poseta, smatra Milivojević, potvrđuje značaj i izuzetno visoki nivo političkih odnosa dve zemlje, uz niz sporazuma koji produbljuju ekonomske odnose. Poseban značaj, objašnjava on, imaju sporazumi koji se tiču infrastrukture i železnice, ali i oni o obnavljanju tema koje su kod nas bile u drugom planu, poput nuklearne nauke i njene ulog u medicini i razvojnim projektima.

“Značajni su i sporazumi u oblasti IT tehnologija, što je nešto izuzetno važno u savremenom svetu, kao i u vojnoj saradnji, čemu je potvrda bilo učešće Vučića i Medvedeva na vojnoj vežbi”, naglašava Milivojević.

Prema njegovim rečima, vojna saradnja doprinosi jačanju srpskih odbrambenih sposobnosti u zaštiti nezavisnosti i suverenosti, što je, kako navodi, u osnovi srpske globalne, regionalne i ukupne strategije u ovom trenutku.

“Ova poseta je bila na liniji insistiranja Srbije da neće promeniti politiku nezavisnosti, vojne neutralnosti i njenim nastojanjima da tu politiku na ovaj način potvrdi, kao i da neće dovoditi u pitanje prijateljske odnose sa Rusijom, uprkos prtisicima kojima je izložena”, zaključuje Milivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 119 idi na stranu