Završena poseta Medvedeva: "Uz pesmu 'Ovo je Srbija' ispratismo našeg prijatelja" VIDEO/FOTO

Premijer Ruske Federacije Dmitrij Medvedev tačno u podne stigao je u jednodnevnu posetu Srbiji.

Izvor: B92, Tanjug, Prva
Podeli
Foto: Tanjug/ PREDSEDNISTVO SRBIJE
Foto: Tanjug/ PREDSEDNISTVO SRBIJE

Pročitajte još:

"Rusija protiv jednostranog prekrajanja mape Balkana, ideje o 'velikoj Albaniji' opasne

Šta treba da znate o Dmitriju Medvedevu VIDEO

Vojni spektakl za Medvedeva u Batajnici FOTO

Medvedev u BG od podneva do ponoći: Bezbednost na najvišem nivou, evo šta je zatvoreno

23.18- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je večeras svečanu večeru za predsednika ruske Vlade Dmitrija Medvedeva i rusku delegaciju.

Tokom večere Vučić i Medvedev su održali zdravice, a prisutnima se kulturno-umetničkim programom predstavio ansambl "Kolo".

"Uz pesmu 'Ovo je Srbija' ispratismo našeg prijatelja", napisao je predsednik Vučić na Instagramu.

Time je završena jednodnevna poseta ruskog premijera Beogradu, koja je prvenstveno bila posvećena proslavi 75. godišnjice oslobođenja glavog grada u Drugom svetskom ratu.

21.30- U Sava Centru održana je svečana akademija povodom 75. godina od oslobađanja Beograda u Drugom svetskom ratu na kojoj su se obratili Medvedev i Vučić..

19.27- U čast 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Rusije Dmitrija Medvedeva večeras su ispaljeni počasni plotuni, uz veliki vatromet. Nakon obraćanja medijima, Vučić i Medvedev su sa terase centralnog salona Palate Srbija ispratili spektakularan vatromet koji je trajao nekoliko minuta, uz plotune ispaljene sa dunavske strane Palate.

18.55 - Nakon razgovora u četiri oka sa premijerom Rusije, predsednik Srbije rekao je da su "odnosi Rusije i Srbije na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija".

"To je od ključnog značaja za nas, jer možemo da računamo na pomoć i podršku Rusije u političkim pitanjima. Hvala našim ruskim prijateljima, koji uvek imaju vremena da čuju i razumeju u kakvom se političkom položaju Srbija nalazi. Srbi to poštuju i cene", rekao je Vučić.

Vučić je najavio da će se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sastati 4. decembra u Sočiju.

To će, kako je istakao, biti njihov 17. susret.

Vučić je rekao da sa radošću iščekuje taj susret, imajući u vidu širinu i obim saradnje naše zemlje, u svim oblastima, sa Rusijom, čiji premijer Dmitrij Medvedev je pristustvom na obeležavanju 75. godišnjice oslobodjenja Beograda u Drugom svetskom ratu potvrdio da se neće dozvoliti falsifikovanje istorije.

Vučić je rekao da je ponosan na Vojsku Srbije i da je razlika "kao nebo i zemlja" u njenoj opremljenosti danas u odnosu na ranije.

"Uspeli smo da dođemo do toga da kupimo 19 helikoptera, a nismo u poslednjih 40 godina kupili nijedan. Mi to ne bismo mogli bez vaše podrške. Vi znate da mi nikoga ne ugrožavamo već da bismo bili sigurni da možemo da zaštitimo svoje nebo i svoju državu", kazao je Vučić.

"Ponekad prekrajanje istorije dobija odvratne forme, posebno kada se radi o nekim stvarima o kojima ne sme biti spora. Tačke gledišta su jedna stvar, ali neke stvari moraju biti iznad političke trgovine", rekao je Medvedev na konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Medvedev je izjavio da "ne idealizuje države".

"Narodi su istinski tvorci istorije. Naši narodi su ovde pobedili fašizam i oslobodili Evropu od koncentracionih logora, ubijanja i ropstva", izjavio je ruski premijer.

Prema njegovim rečima, iako je Drugi svetski rat sve dalje i dalje u istoriji, događaji kao današnji su još važniji jer na današnje generacije pada odgovornost da očuvaju istorijsko sećanje.

"Kad smo danas polagali vence na groblju, došlo je mnogo mladih ljudi. Važno je da omladina razume koliko je vredan mir i koliko su naši preci uradili da bismo imali mir", rekao je Medvedev.

Ruski premijer je izjavio da Srbija i Rusija razmatraju probleme kao partneri i da imaju zadatak da odnose maksimalno razviju na osnovu pragmatičnosti kao i da je prijateljstvo zasnovano na pragmatizmu "deviza za budućnost".

Rusija, naveo je Medvedev, podržava evrointegracije Srbije dok je to "u interesu srpskog i ruskog naroda".

On je naveo da Rusija ima mnogo investicija u Srbiji, među kojima i gasovod "Turski tok" za koji je izrazio uverenje da će uskoro proraditi, i naveo da danas potpisani sporazumi "svedoče o razvoju srpske ekonomije".

Medvedev je posebno izdvojio infrastrukturne projekte kao i sporazum o stvaranju centra za nuklearne nauke u Srbiji. Taj centar je, prema njegovim rečima, "znak da verujemo jedni drugima".

On je ponovio i stav Rusije o poštovanju suvereniteta Srbije na Kosovu i rezolucije 1244.

"Uvek smo govorili da polazimo od pune podrške Srbiji, i tako će i ostati", izjavio je Medvedev.

Medvedev se za kraj podsetio svoje posete Beogradu od pre tačno 10 godina i naveo da su tada vremenske prilike bile mnogo gore.

"Vreme je možda simbol naših odnosa", izjavio je ruski premijer.

17.39 - Dmitrij Medvedev stigao u Palatu Srbija. Tokom razgovora Aleksandar Vučić je pozdravio Medvedeva na ruskom jeziku, pa prevodilac nije bio potreban.

"Dobrodošli, nadam se da se ovde u Beogradu osećate kao kod svoje kuće. Za nas je čast što ste baš danas u Beogradu kada obeležavamo 75. godišnjicu oslobođenja i to je potvrda iskrenih i prijateljskih odnosa među našim zemljama", rekao je Vučić na početku sastanka sa visokim gostom iz Moskve, koji je bio otvoren za medije.

17.17 - Premijeri Rusije i Srbije Dmitrij Medvedev i Ana Brnabić položili su cveće na Spomen - groblju oslobodilaca Beograda.

16.46 - Premijer Rusije Dmitrij Medvedev čestitao je građanima Srbije 75. godišnjicu oslobođenja Beograda od nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu, poručivši da Srbiji želi mir, slobodu prosperitet i blagostanje.

"Naši odnosi nisu se promenili. Čast mi je što učestvujem u ovom velikom danu. Čestitam bratskom srpskom narodu 75. godišnjicu oslobođenja od fažizma i želim vam mir, slobodu, prosepritet i blagostanje", poručio je Medvedev.

On je rekao da mu je čast što boravi u Beogradu baš na današnji dan kada se obeležava oslobođenje od fašizma.

"Potrebno je da se čuva istina o ratu i da se suprostavite svesnoj reviziji istrorije. U nekim evropskim zemljama ruše se spomenici vojnicima koji su ih oslobodili od fašizma, dželati koji su ubili milione ljudi proslavljaju se kao heroji. Takvo sećanje nije samo opasno, ono podriva najvažnije principe međunarodnih odnosa. Cilj tih manipulacija je da se promeni svet i norme međunarodnog prava. Sve to stvara uslove za konflikte. Srbija, na veliku žalost, na sebi je iskusila posledice delovanja u suprotnosti sa međunarodnim pravom, sad mislim na događaje iz 1999. Rusija je podržava tada i sada srpski narod i pružićemo vam svaku pomoć u očuvanju suvereniteta", rekao je Medvedev i dodao da Rusija teži mirnom rešenju kosovskog pitanja i poštovanje Rezolucije 1244.

"Želimo stabilan Balkan i saradnju sa svim zemljama na Balkanu", rekao je Medvedev u obraćanju u Skupštini Srbije.

On je istakao važnost očuvanja nacionalnih interesa.

"Ne treba ići ni na zapad ni na istok, nego razmišljati pragmatično i razvijati pragmatičnu saradnju. Mi smo protiv konfliktnog pristupa", poručio je oMedvedev.

On je zahvalio Srbiji na principijelnom stavu da se ne priključi sankcijama Rusiji, što će ta zemlja ceniti i pamtiti.

16.30 - Premijer Rusije Dmitrij Medvedev stigao je u Dom Narodne skupštine Srbije. Medvedeva je u zgradi parlamenta dočekala predsednica Skupštine Maja Gojković.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

16.29 - Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da je poseta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji velika čast za Srbiju i da ona treba najviše da doprinese razvoju ekonomskih odnosa izmedju dve zemlje.

On će sa ruskim kolegom Junus-Bekom Jevkurovim razgovarati o daljem razvoju vojno-tehničke saradnje između Moskve i Beograda.

16.24 - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da poseta premijera Rusije Dmitrija Medvedeva pruža mogućnost da se razmotre strateški odnosi Beograda i Moskve.

"Poseta Medvedeva uvek ima izuzetno značenje. To je povod da se razmotre najvažnija politička pitanja, strateški projekti, jer mi smo strateški partneri. Da razgovaramo ne samo o podršci koju Rusija pruža Srbiji u očuvanju teritorijalne celovitosti i očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije, već i o strateškom razvoju Srbije i našim odnosima na međunarodnom planu", rekao je ministar.

On je dodao je poseta važna i zbog ekonomskih odnosa između dve zemlje koji poslednjih godina napreduju.

"Sfera bezbednosti je takođe važna tema. Aktivno sarađujemo sa Rusijom. Pored istorijskih i kulturnih veza naši odnosi garantuju veću bezbednost naših građana", rekao je Stefanović.

15.15 - Premijeri Srbije i Rusije, Ana Brnabić i Dmitrij Medvedev, složili su se u Beogradu da njihovi razgovori predstavljaju priliku da se jos jednom potvdi spremnost za dalji razvoj saradnje između dve zemlje i obeleži savezništvo iz Drugog svetskog rata.

Brnabić je zahvalila premijeru Rusije na poseti našoj zemlji, koja, kako je istakla potvrđuje nivo odnosa Srbije i Rusije.

"Dobrodošli i hvala što se danas odvojili vreme da obelezizmo naše savezništvo u Drugom svetskog ratu", poručila je Brnabić na početku razgovora u četiri oka sa ruskim kolegom.

Ona je dodala da je za Srbiju velika čast što je u januaru ove godine ugostila i predsednika Rusije, Vladimira Putina.

"I vaša poseta potvrđuje nivo odnosa između Rusije i Srbije", naglasila je Brnabić.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izrazio je zadovoljstvo što je ponovo, posle 10 godina, u poseti prijateljskoj Srbiji i to još tako značajnim povodom kao što je 75. godišnjica oslobođenja Beograda od nacističke okupacije.

"To je naš zajednički praznik ali i dobar povod za razmenu informacija o tome kako se razvijaju naši odnosi", rekao je Medvedev na početku razgovora sa premijerkom Anom Brnabić u Palati Srbija.

Kako je napomenuo, desilo se da je prethodno u Beogradu bio pre tačno deset godina - 20. oktobra 2009. godine.

On je izrazio zadovoljstvo što se upoznao sa premijerkom Srbije i očekivanje da će današnji razgovori, ali i njena skora poseta Moskvi, doprineti daljem razvoju odnosa dve zemlje.

"Još jednom hvala za susret, lepo vreme i počnimo razgovore", rekao je Medvedev

View this post on Instagram

"Dobrodošli dragi prijatelju @damedvedev."

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Svetski mediji o poseti Medvedeva Srbiji

Srbija je čvrst partner: Saradnja u oblasti energetike, infrastrukture, turizma, poljoprivrede

14.43 - Predsednica vlade Ana Brnabić priredila je ispred Palate Srbija, svečani doček za premijera Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

Svečani doček za visokog gosta iz Rusije upriličen je uz intoniranje himni dve zemlje, i svečanu gardu Vojske Srbije.

Nakon dočeka, počeo jei tet-a-tet sastanak Brnabićeve i Medvedeva. Očekuje se da će tema razgovora biti bilateralni odnosi.

U delegaciji sa premijerom Rusije su i dva ministra - kulture Vladimir Rostislavovič Medinski i energetike Aleksandr Novak, kao i prvi zamenik ministra prosvete Pavel Zenjkovič, zamenici ministra spoljnih poslova Aleksandr Gruškov, odbrane JunusBek Jevkurov, finansija Jurij Zubarev, zamenik poljoprivrede Sergej Ljevin, zamenik ministra industrije i trgovine Oleg Rezancev i zamenik ministra zaduženog za ekonomski razvoj Ruske Federacije Oksana Tarasenko.

U ruskoj delegaciji čiji je član i amabsador Aleksandar Bocan-Harčenko je i rukovodilac Federalne carinske službe Vladimir Bulavin, direktor federalne službe nadležne za vojnotehnička pitanja Dmitri Šugaev.

13.55 - Ruski premijer sa aerodroma u Batajnici uputio se na sastanak sa svojom srpskom koleginicom.

13.37 - Na kraju vojnog spektakla, predsednik i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić čestitao je pripadnicima Vojske Srbije, građanima i gostima Dan oslobođenja Beograda od fašista i ocenio prikaz sa "vrlo dobro".

Zahvalio se svim oficirima, podoficirima i vojnicim na svemu što čine za svoju zemlju.

"Hoću da vam čestitam Dan oslobođenja Beograda od fašista. Da uvek štitimo slobodu, tradiciju i posebno, vama, dragi veterani, koji ste i danas u stroju i koji ste pre 20 godina branili Srbiju - veliko hvala za sve što ste učinili za otadžbinu", rekao je Vučić.

On je istakao da Vojska Srbije svaki dan ima sve više i sve modernije oruđe i oružje, te da će Srbija nastaviti da štiti slobodarsku tradiciju.

"Umećemo sami da sačuvamo svoje nebo, svoje zemlju i svoje ljude. Živela slobodna i nezavisna Srbija", poručio je predsednik Vučić.

Prikaz je održan u čast 75. godišnjice od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, u prisustvu premijera Rusije Dmitrija Medvedeva, koji tim povodom danas boravi u poseti Srbiji.

13.19 - Dolazak predsednika Vlade Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva u Srbiju svedočanstvo je ozbiljnih i dobrih odnosa Srbije i Rusije koja veliku pažnju pridaje i kosovskom problemu i traženju rešenja kroz dijalog, ocenio je danas generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković.

12.39 - Predsednik Vučić dočekao je Medvedeva na vojnom aerodromu u Batajnici gde se održava prikaz sposobnosti VS "Sloboda 2019" na aerodromu "Pukovnik pilot Milenko Pavlović" povodom obeležavanja 75. godišnice oslobođenja BG.

Foto: Tanjug/ Zoran Žestić
Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

12.15 - Medvedeva na aerodromu je dočekala premijerka Srbije Ana Brnabić i oni su se uputili ka aerodromu u Batajnici. Medvedev i Branbićeva otišli su na vojni aerodrom u Batajnici gde će biti održana vojna smotra.ž

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da na današnjem prikazu sposobnosti na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" na Batajnici Vojska Srbije pokazati čime raspolaže i u kojem pravcu će se razvijati.

"Vojska je uvek spremna za prikaz sposobnosti", rekao je Vulin.

Tanjug, Predsedništvo Srbije
Tanjug, Predsedništvo Srbije

Foto: Tanjug/ Zoran Žestić
Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

12.00 - Premijer Ruske Federacije Dmitrij Medvedev sleteo je na beogradski aerodrom. On je došao u jednodnevnu posetu Beogradu koja ima politički, ekonomski i istorijski karakter. Nakon deset godina, Medvedev je ponovo u Srbiji na godišnjicu oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu

Medvedev će tokom posete o bilateralnim odnosima Srbije i Rusije razgovarati s predsednikom Aleksandrom Vučićem kao i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić spremio je originalni poklon za Dmitrija Medvedeva. Premijeru Ruske Federacije će predsednik Srbije darivati ikonu svetog Arhangela Mihaila, koja je urađena na dasci, tehnikom jajčana tempera, saznaje Prva televizija.

Rusija i Srbija su partneri u ekonomiji i politici, poručio je predsednik ruske vlade Dmitrij Medvedev uoči današnje posete Beogradu.

"Danas ću biti u Srbiji u zvaničnoj poseti. Rusija i Srbija su partneri u ekonomiji i politici, naši pogledi na mnoge međunarodne događaje su veoma bliski ili se poklapaju", napisao je Medvedev na Tviteru.

Specijalnu emisiju "Medvedev u Srbiji" možete pratiti na Prva TV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 127 idi na stranu