"Rusija je glavni dezinformator, narušava temelje evropskih demokratija"

Evropski poslanici upozoravaju da glavni izvor dezinformacija u Evropi predstavljaju propagandne kampanje Rusije, ali i Kine, Irana i Severne Koreje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty images/Christopher Furlong Staff
Getty images/Christopher Furlong Staff

Evropski parlament najoštrije je osudio sve agresivnije akcije Rusije, Kine, Irana i Severne Koreje, "koje teže narušavanju temelja i principa evropskih demokratija, kao i suvereniteta svih zemalja Istočnog partnerstva", navodi se u pisanom saopštenju.

Imajući u vidu poslednja nastojanja EU da se suprotstavi neprijateljskoj propagandi "trećih strana", poslanici pozivaju države članice da razmotre razvoj jakog pravnog okvira na nivou Unije i medunarođnom nivou za borbu protiv tih pretnji.

U rezoluciji, koju je usvojilo 489 poslanika, EP želi da podigne svest o ruskim propagandnim kampanjama, jer je to "glavni izvor dezinformacija u Evropi".

Države članice su pozvane da izmene izborne zakone, što bi im omogućilo da se proaktivno suprotstave pretnjama koje dolaze od širenja dezinformacija, sajbernapada i kršenja slobode izražavanja tokom glasanja.

Poslanici oštro osuđuju uplitanje trećih strana u izbore i referendume, a EU bi trebalo da podrži i zemlje zapadnog Balkana da osiguraju svoje izborne procese od zlonamernih propagandnih aktivnosti.

strana 1 od 563 idi na stranu