"Dragi prijatelji, Melanija i ja upućujemo najtoplije pozdrave Srpskoj pravoslavnoj eparhiji "

Američki predsednik Donald Tramp čestitao je jubilej 800 godina autokefalnosti Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Carolyn Kaster
Foto: Tanjug/AP/Carolyn Kaster

"Dragi prijatelji, Melanija i ja upućujemo najtoplije pozdrave Srpskoj pravoslavnoj eparhiji u Istočnoj Americi povodom proslave vaše 800. godišnjice. Zahvalni smo za sve godine koje je vaša eparhija služila svom narodu", naveo je Tramp u pismu episkopu zapadnoameričkom Maksimu Vasiljeviću i istočnoameričkom Irineju Dobrijeviću čiju kopiju je objavio "Kurir".

"Naša nacija ima dugu istoriju crpljenja unutrašnje snage iz vere i pohvaljujem vaše napore za usađivanje svetih vrednosti koje su veoma važne za našu državu. Vaša eparhija je obezbedila mesta utehe i isceljenja, kao i veliku radost, zajedništvo i mir u mnogim zajednicama", napisao je prvi čovek SAD.

Američki predsednik naglasio je da je eparhija SPC u Americi u središtu najvažnijih trenutaka i prekretnica u životima svih vernika.

"Dok razmišljate o mnogim sećanjima koja ste napravili zajedno, nastavite da uzdižete sve koji se nađu na mestu služenja bogu i zemlji. Želim vam sve najbolje u budućnosti i bog vas blagoslovio", zaključio je Donald Tramp u pismu.

Kako "Kurir" saznaje od izvora iz SPC, na adrese srpskih episkopa u Americi pismo je stiglo sredinom aprila, a ovim gestom američki predsednik ukazao je veliku čast Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svim njenim eparhijama.

"Episkopima je bilo veoma drago kada su dobili Trampovo pismo. To je zasluga vladike Maksima i vladike Irineja, koji su uspeli da izgrade sjajne odnose sa američkom administracijom i napokon predstavljaju srpsku crkvu u američkom društvu i među američkim narodom onako kako to srpska crkva zaslužuje", kaže izvor lista iz SPC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 563 idi na stranu