"Svako ko se u Prištini sastane uz zastavu Albanije, legalizuje ideju tzv. velike Albanije"

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je najoštrije osudilo susret Aljbina Kurtina sa zvaničnicima Norveške, koji je održan uz zastavu Albanije.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC
Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Sastanku su prisustvovli specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Ministarstva inostranih poslova Norveške Arne Sanes Bjornstad i ambasador Norveške na Kosovu Jens Erik Grondahl.

"Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti poznat je kao zagovornik stvaranja tzv. Velike Albanije. Svako ko se u Prištini sastane sa čovekom koji pretenduje da bude premijer tzv. Kosova uz zastavu Albanije, legalizuje ideju 'velike Albanije', odnosno priključenja tzv. Kosova Albaniji", navodi se u izjavi šefa diploamtije Ivice Dačića.

Ministarstvo spoljnih poslova smatra da se "sve zemlje članice Ujedinjenih nacija, a posebno zemlje u Evropi, moraju suzdržati od davanja legitimiteta takvim provokacijama", dodaje se u saopštenju.

Kurtijev pokret Samoopredeljenje osvojio je najviše glasova na nedeljnim kosovskim izborima.

Prištinski mediji navode da Kurti u kancelariji u kojoj prima goste i dalje drži samo albansku nacionalnu zastavu i kasnije objavljuje fotografije na zvaničnoj stranici stranke na društvenim mrežama.

Ambasadori SAD i Nemačke koji su se juče sastali sa Kurtijem nisu se, međutim, fotografisali sa njim u prostoriji u kojoj se vidi albanska nacionalna zastava, preneli su mediji.

strana 1 od 119 idi na stranu