"Srbija odlučno protiv smrtne kazne"

Beograd -- Republika Srbija je odlučna u ukidanju smrtne kazne, poručio je zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom Svetskog i evropskog dana borbe protiv smrtne kazne.

Izvor: Tanjug
Podeli
Screenshot/TV Prva
Screenshot/TV Prva

Srbija kao članica Saveta Evrope i kao država koja je ratifikovala Protokole 6 i 13 uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima koji za cilj imaju ukidanje smrtne kazne, odlučno se protivi njenom postojanju, rekao je Pašalić.

"Polazeći od univerzalnog prava na život i ljudsko dostojanstvo, koje ne može biti oduzeto nikome, apsolutno je neprihvatljiv taj način kažnjavanja u pravnom sistemu jedne države", ističe Pašalić.

On podseća da se Evropska unija aktivno bori za ukidanje smrtne kazne zato što je reč o nehumanom postupku, koji međunarodno pravo danas ne toleriše.

Podseća i da danas u oko 140 država u svetu ne postoji smrtna kazna, dok je oko 50 i dalje zadržava u svojim pravnim sistemima i u tim zemljama u toku jedne godine bude pogubljeno i do nekoliko hiljada ljudi.

U razvijenim zemljama, dodaje Pašalić, preovladavaju doživotne zatvorske kazne kao najstrože propisane kazne, sa ili bez mogućnosti uslovnog otpusta.

Zaštitnik građana podseća da je smrtna kazna u Srbiji ukinuta 2002. godine, a poslednji put izvršena deset godina ranije.

Uprkos tome, primećuje, u Srbiji se poslednjih godina u javnosti povremeno pokrene pitanje vraćanja smrtne kazne, pogotovo kada se dese monstruozni zločini nad decom ili višestruka ubistva.

Pašalić, međutim, upozorava da i Ustav Srbije kaže da je ljudski život neprikosnoven i zato ostaje odlučan u svom stavu da se ponovno uvođenje smrtne kazne nikad ne dozvoli.

strana 1 od 121 idi na stranu