OEBS: Bojkot nije dugotrajno rešenje

Generalni sekretar Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Tomas Greminger izjavio je da vidi prostor za poboljšanje izbornih uslova u Srbiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOVPOOL
Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOVPOOL

On je naglasio da bojkot izbora i institucija nije rešenje.

"Bojkot nije i ne može biti dugotrajno rešenje", rekao je Greminger novinarima nakon danšnje serije sastanaka - sa predsednikom i premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić, predstavnicima parlamenta, političkih partija i civilnog društva.

Dodao je i da ako na stvari gleda kroz širu sliku može da kaže da su opozicione partije u mnogim zemljama zažalile zbog odluke da bojkotuju izbore.

Prema njegovim rečima, postoji još mnogo prilika da se poboljšaju uslovi za izbore, te da ima još preporuka koje mogu da se implementiraju u kratkom roku.

Upitan da prokometariše izborne uslove, generalni sekretar je rekao da nisu ispunjene sve preporuke OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

"Postoji prilika da se poboljšaju uslovi za izbore i nju treba iskoristiti tako što će se primeniti mera za poboljšanje izbornog procesa", kazao je on i dodao da je moguće sprovesti izbornu reformu u narednim nedeljama i mesecima.

Greminger je naveo i da su demonstracije i vanparlametarna borba deo svakog demokratskog društva, ali da opozicija u jednom trenutku mora da se vrati u institucije.

Takođe, dodao je da još nije odlučeno da li će OEBS-ova, odnosno uloga ODHIR-a na izborima u Srbiji biti puna ili posmatračka.

U novembru će se, kako je dodao, procenjivati kakva treba da bude misija za nadgledanje izbornog procesa, a taj stav će biti poznat u decembru.

Navodeći da ne želi da spekuliše kakva će odluka biti, Greminger je dodao da bi, ako bi morao da odgovori, rekao da očekuje "punu misiju", ali da ona zavisi i od finansijskih sredstava.

Takođe, on je rekao da u unapređenju izbornih uslova u Srbiji veliku ulogu ima i medijska strategija, čija izrada napreduje.

Greminger je najavio da sutra treba da razgovara sa predstavnicima opozicije i s ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, nakon čega će biti nova konferencija za novinare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 127 idi na stranu