Makalister pozvao na međupartijski dijalog u Srbiji VIDEO

Brisel -- Dejvid Makalister pozvao je sve političke grupe da usvoje ”praktičan i otvoren” pristup kada je reč o međupartijskom dijalogu o izbornim uslovima u Srbiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/PATRICK SEEGER
EPA-EFE/PATRICK SEEGER

”Smatramo da će međupartijski dijalog biti najkorisniji ukoliko sve političke grupe usvoje pristup praktičan i otvoren za izgradnju snažnog konsenzusa kada su u pitanju prioriteti neophodni za poboljšanje izborne sredine”, poručio predsednik Spoljnopolitičkog odbora je u pozivnom pismu.

Prva runda međupartijskog dijaloga kome će u ime Evropskog parlamneta posredovati nekadašnji parlamentarci Eduard Kukan i Knut Flekenštajn održaće se 9 i 10. oktobra u Beogradu i biće podeljena u pet sesija po oblastima.

Predložene teme su razgovora su izborni uslovi i nadzorna tela, mediji i uloga REM i RTS, obuka glasača i transprentnosti glasačkih spiskova kao i finansiranje kampanja.

"Prvi dijalog uključuje ključna pitanja koja su identifikovana tokom razgovora sa većinom političkih grupa i koja se nalaze kao preporuke kako u godišnjem izveštaju Evropske komisije tako i u izveštaju izborne posmatračke Misije OEBS”, objasnio je Makalister.

Dijalogu će, pored predstavnika političkih grupa i Evropskog parlamenta, prisustvovati i eksperti iz oblasti izbornih procedura koji će dati svoje viđenje svake od tematskih oblasti.

Kukan i Flekenštajn bi na kraju svake od sesija trebalo da sumiraju oblasti konsenzusa i predstave ih na kraju runde dijaloga.

Planom Dejvida Makalistera predviđeno je da se do kraja godine održe ukupno tri međupartijska dijaloga pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta koja će se isključivo baviti izbornim uslovima za predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji 2020. godine.

Naredna faza dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta odnosiila bi se na dugoročno poboljšaanje političke atmosfere, praksi i procedura u Parlamentu Srbije, navode u Briselu.

Iz Evropskog parlamenta zatražili su i da sastanci budu zatvoreni za medije, a da se učesnici pridržavaju pravila da ne imenuju izvore sa razgovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 127 idi na stranu