Borel: Želim da se angažujem na Zapadnom Balkanu

Brisel -- Imenovani šef diplomatije EU Žozep Borel svoje prvo izlaganje pred Evropskim parlamentom počeo je Zapadnim Balkanom.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ Stephanie Lecocq
EPA-EFE/ Stephanie Lecocq

”Na samom početku želim da izrazim svoju nameru da se angažujem na reformama i procesu integracija Zapadnog Balkana”, poručio je Borel.

Borel je kao druge fokuse svoje politike, ukoliko bude izabran za šefa diplomatije EU, naveo podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, dalje razvijanje strategija za Afriku i Aziju, jačanje odnosa sa Latinskom Amerikom i obnavljanje transatlantskih odnosa sa SAD.

Radi preuzimanja mesta šefa diplomatije EU i potpredsednika Evropske komsije Žozep Borel mora da prođe saslušanje pred Spoljnopolitičkim odborm i odgovori na pitanja poslanika koja se odnose na njegovo znanje i sposobnosti da vodi spoljnu politiku EU, kao i da nezavisno zastupa interese EU.

U svom uvodom govoru pred Spoljnopolitičkim odborm EP Borel je naglasio da EU ima ono što je potrebno da se suoči sa sve izazovnijim globalnim problemima. ”EU ima najbolju kombinaciju političke slobode, ekonomskog prosperiteta i socijalnne kohezije na svetu”, izjavio je Borel.

On je pozvao na jedinstvo i naveo da će ”srce” njegovog posla biti premošćavanje različitih pozicija zemalja članica i spoljne politike EU.

strana 1 od 13 idi na stranu