Vučić o izborima na KiM: Jedna od najdražih pobeda VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti povodom ishoda izbora na Kosovu i Metohiji.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Pročitajte još:

"Srbi pokazali ljubav prema Srbiji - ovo je 10:0"

"Posle više nedelja svakovrsnih pritiska na srpski narodna na KiM želim da obavestim sve građane Srbije su uhapšeni članovi Srpske liste u bošnjačkoj mahali u Kosovskoj Mitrovici, nećete verovati iz kog razloga. Jer su dozvolili da se glasa sa srpskim ličnim kartama iako su uredno sa sobom doneli sa zahtevima za izdavanje sa kosovskim dokumentima."

"Ovo mi je jedna od najdražih pobeda, jer je u najtežim uslovima. Srpska lista odnela je najveću pobedu u istoriji", rekao je Vučić.

On je rekao da je Srpska lista na parlamentarnim izborima ostvarila najubedljiviju pobedu u svojoj istoriji sa 98,07 odsto glasova i osvojila svih 10 mandata u parlamentu u Prištini.

Vučić je na vanrednoj pres konferenciji rekao da je to poruka Srba sa Kosova i Metohije da su čvrsti, jaki i da će umeti da brane svoje interese na KiM.

On je zahvalio Srbima na KiM što su pokazali ogromnu zrelost, i uprkos pritiscima pokazail da mogu da budu jedinstveni.

"Ovo je 10:0, osim ako iz svemira ne dođu neki glasovi", rekao je Vučić na vanrednoj pres konferenciji. On je preneo da je na 100 odsto obradjenog materijala u Severnoj Mitrovici Srpska lista osvojila 7.118 glasova, SLS 34, lista Rade Trajković i Nenada Rašića 51, a lista koju je predvodio Aleksandar Jablanović 55.

"Srpska lista je osvojila 98,07 odsto srpskih glasova", rekao je Vučić i istakao da su i za njega samog to neočekivani izborni rezultati.

Poručio je Srbima na KiM da proslave pobedu, nikoga ne ugrožavajući.

Očekujem pobedu Kurtija

Vučić je rekao da ne isključuje mogućnost da Samoopredljenje Aljbina Kurtija, uz glasove iz inostranstva, osvoji najviše glasova, da to za njega ne predstavlja radost, ali da će, ako se to dogodi, Beograd sa njim pregovarati kao sa legitimnim predstavnikom Albanaca, te da će to biti teški razgovori.

"Zasada vodi DSK Osmanija i Mustafe, Samoopredeljenje je drugoplasirano, ali očekujem da oni iz inostranstva dobiju puno glasova, tako da ne bih isključio mogućnost da završe na prvom mestu. To bi bila velika radost za neke od srpskih političara koji su podržavli tu partiju koja u svom programu ima stvaranje velike Albanije. Za mene nije", rekao je Vučić.

On je tako odgovorio na pitanje novinara kako vidi rezultate albanskih partija, budući da od toga zavisi nastavak dijaloga. Vučić je istakao da je za njega važno da može da razgovara sa legitimnim predstavnikom Albanaca.

"Bićemo spremni da razgovaramo sa legitimnim predstavnicima Albanca, ma ko to da je, nismo mi ti koji ćemo da ih biramo, nisam ja puštao Aljbina Kurtija iz zatvora nego DOS, nisam ja sarađivao sa njim nego neki drugi , ali naše je da razgovaramo sa njima i to će biti veoma teški razgovori. Nema tu velike filozofije, ne očekujte da će biti lako za nas, ali neće biti jednostavno ni za njih, ali u tome i jeste smisao pregovora- da razgovarate i da pokušate da nađete kompromisno rešenje", istakao je Vučić.

U svakom slučaju, istakao je on, danas mi imamo puni legitimitet , i srpski narod je nedvosmisleno rekao ko su ti koji zastupaju njegove interese.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 119 idi na stranu