Dačić u Njujorku na generalnoj debati UN

Šef diplomatije Ivica Dačić boraviće od danas do 28. septembra u Njujorku, kao član delegacije Srbije koja će učestvovati na generalnoj debati 74. zasedanja UN.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA-EFE / MARIO CRUZ
Foto: EPA-EFE / MARIO CRUZ

Ministar spoljnih poslova Srbije će učestvovati i istupati na događajima koji će okupiti brojne svetske lidere, sa ciljem predstavljanja stavova Srbije u vezi sa ključnim pitanjima od međunarodnog značaja.

Dačić će učestvovati, kako se navodi, na Samitu o klimatskim promenama koji organizuje generalni sekretar UN, ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja u organizaciji Venecuele i sastanku na visokom nivou na temu "Globalni poziv za zaštitu verskih sloboda" čiji će domaćin biti predsednik SAD Donald Tramp.

Na marginama generalne debate biće održan niz pratećih događaja i sastanaka regionalnih inicijativa na kojima je takođe predviđeno učešće prvog potpredsednika Vlade Srbije, od kojih su najznačajniji ministarski sastanci Centralno-evropske inicijative, Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju, Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, kao i sastanak koji priređuje visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini za lidere sa Zapadnog Balkana.

Učešće na generalnoj debati i nizu drugih pratećih skupova u UN biće prilika za realizaciju brojnih bilateralnih susreta šefa srpske diplomatije sa visokim zvaničnicima država članica UN, koji će biti iskorišćeni za unapređenje sveukupnih bilateralnih odnosa i promociju naših ključnih spoljnopolitičkih interesa, posebno u kontekstu pitanja KiM, navodi se u saopštenju.

Planirani su i susreti sa zvaničnicima i predstavnicima UN, kao prilika da se još jednom istakne značaj koji Srbija pridaje ovoj najvećoj svetskoj međunarodnoj organizaciji, posebno kada je reč o zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 122 idi na stranu