"Stanje u medijima katastrofalno, ćutanje vlasti zastrašujuće"

Zagreb -- Predsednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko je, povodom hapšenja novinara portala Indeksa, rekao da je stanje u medijima katastrofalno.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Deposit photos/BrianAJackson
Ilustracija: Deposit photos/BrianAJackson

Prema njegovim rečima, ćutanje vlasti o tome je zastrašujuće.

Zato, kaže, odgovornost za okruženje u kojem rade novinari u Hrvatskoj snose nosioci vlasti.

Priča o hapšenju novinara Indeksa Gordana Duhačeka je za njega neverovatna, tim pre što se događa u zemlji koja je članica EU i koja uskoro treba da predsedava EU.

"HND je uputio zahtev predsednici Prekršajnog suda za sprovođenje istrage o ponašanju sudije Krešimira Ožanića u slučaju Duhaček. Šokiran sam i kao građanin i kao novinar. Ta priča ne može samo tako proći", rekao je.

Zanima ga, ističe, kako će Dubravka Šuica, zadužena za demokratiju u Evropskoj komisiji, i glavna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić reagovati na ovo, jer je i Evropska federacija novinara uputila otvoreno pismo Burićevoj o važnosti slobode medija.

Zovko kaže da se ne seća da je neko nekada skidan s aviona, a rađeni su novinarski prilozi o tome da su osuđivani ljudi bežali u susedne zemlje.

"Zastrašujuće je ćutanje onih koji vode ovu zemlju. Izjave tipa 'mi ćemo nešto istražiti', 'novinari imaju svu slobodu', te izjave nama ništa ne znače, jer je stanje u medijima katastrofalno, pogotovo u manjim sredinama. Nisu isključeni ni novi protesti ili da odemo u Brisel da napravimo mini-protest i pošaljemo poruke", rekao je predsednik HDN.

Zovko je izneo podatak da se u Hrvatskoj vodi najmanje 1.163 sudska postupka protiv novinara i to su podaci za samo 18 medija, što znači da su te brojke sigurno veće.

"Ova vlada se ponaša neodgovorno kao i one pre nje", ocenio je i dodao da je premijer Andrej Plenković pričao s glavnim sekretarom Evropske federacije novinara koji je kritikovao Hrvatsku zbog stanja slobode medija, a onda narednog dana udje policija u portal Net.hr i traži novinarku Đurđicu Klancir.

Podsetio je na grafite "smrt novinarima" i kada su koleginici Andrei Topić iz Slobodne Dalmacije, koja radi ozbiljne priče o sprezi vlasti i kriminala, probušili gume na autu.

Istakao je i da se "sa oltara šalju poruke da su novinari krivi za širenje beznađa". Zovko smatra da je ćutanje vlasti o svemu tome, zapravo, "pogonsko gorivo" za sve one koji napadaju novinare.

"Predsednica Kolinda Grabar Kitarović nije smela da kaže da je pretnja smrću novinarima izražavanje nezadovoljstva i to je bilo zeleno svetlo za ludake", naveo je Zovko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 192 idi na stranu