"Politika": Dijalog vlasti i opozicije seli se u Skupštinu, a novi model je "Žan Mone"

Beograd -- "Politika" danas piše da se dijalog vlasti i opozicije seli sa Fakulteta političkih nauka u Skupštinu Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto Tanjug/Tanja Valić
Foto Tanjug/Tanja Valić

Tamo bi, kako navodi "Politika", 9. i 10. učesnicima dijaloga trebalo da bude predočen rezultat dosadašnjih razgovora. Takođe to će biti i šanse da se okupi veći broj učesnika nego što ih je bilo na jučerašnjem, seštom okruglom stolu u organizaciji Fondacije za otvoreno društvo.

Pored ovih datuma koje predsednica Skupštine Maja Gojković predložila predsedniku Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidu Makalisteru, na čiju se inicijativu dijalog i nastavlja u parlamentu i za koga kaže da je "smekšao i bojkotaše", list podseća i na njene reči da će se razgovori voditi u više faza, pa i posle izbore sledeće godine.

Prema izvorima "Politike", nova serija razgovora mogla bi se voditi u formatu "Žan Mone", što znači "i da nema medijske komunikacije dok se ne dođe do konkretnih rezultata".

Kako navodi list, važan preduslov za uspeh po ovoj metodi, koja je dobila ime po jednom od osnivačca EU, jeste dogovor svih uključenih strana o temama razgovora, metodologiji i devet pravila angažovanja, koja uključuju i one o učešću pod jednakim uslovima i da ništa nije dogovoreno dok se ne dogovori.

Politika podseća da je ovaj format dijaloga primenjen 2015. u ukrajinskoj Vrhovnoj radi i 2018. u makedonskom Sobranju, uz podršku Evropskog parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 122 idi na stranu