Dijalog vlasti i opozicije - šesta runda VIDEO

Beograd -- Na Fakultetu političkih nauka danas se održava šesti sastanak predstavnika vlasti i opozicije u okviru "Dijaloga o izborima 2020".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto Tanjug/Tanja Valić
Foto Tanjug/Tanja Valić

Današnja trema sastanka je zaštita i unapre]enja biračkog prava.

Sastanku prisustvuju predstavnici SNS - Nebojša Stefanović, Vladimir Orlić i Vladanka Malović, SPS - Đorđe Miličević i Žarko Obradović, kao i predstavnici Jedinstvene Srbije, Pokreta socijalista, SDPS-a i PUPS-a.

Na sastanku je i predsednik LDP Čedomir Jovanović, predstavnici PSG, LSV-a, Stranke moderne Srbije i Građanskog demokratskog foruma, kao i Tomislav ŽIgmanov iz Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i predstavnik Demokratske unije Roma.

Današnjem sastanku ne prisustvuju predstavnici Saveza za Srbiju, u skladu sa odlukom o bojkotu izbora, kao ni predstavnici DSS-a.

U ime organizatora, tu su predstavnici FPN i civilnog društva Dragan Simić, Milan Antonijević, Nemanja Nenadić, Raša Nedeljkov, Milan Jovanović, Đorđe Stančić i Bojan Klačar, kao i posmatrači iz organizacija zainteresovanih za izborni proces.

Na sastanku, koji će, kako je najavljeno, trajati do podne, razgovaraće se o problemima u ostvarivanju birackog prava kao što su "kupovina glasova", manipulacija glasačkim listicima, obezbeđivanju pristupa biračkim mestima, a biće ponuđeni i odgovori na te probleme, neveli su organizatori, Fondacija za otvoreno društvo i FPN.

Na skup, koji bi da pruži odgovore na pitanje kako je moguće naći trajna ili prelazna rešenja za unapređenju biračkog prava do održavanja narednih izbora, su pozvani predstavnici političkih stranaka, NVO koje se bave izborima, i stručnjaci s fakulteta i instituta.

Preporuke u vezi s temom skupa predložili su CRTA, CeSID i Transparentnost, a na skupu će ih izneti i predstavnici Stalne konferencije gradova i opština, naveli su organizatori i dodali da će okrugli sto biti moderirana debata po Chatham House pravilu, bez medijskih izveštača.

strana 1 od 122 idi na stranu