Pastor: Uz Tročanjija Srbija može brže u EU

Subotica -- Izbor Lasla Tročanjija za komesara za proširenje EU je dobra vest, kaže predsednik SVM Ištvan Pastor, koji smatra da Srbija sada može brže postati članica EU.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ Stephanie Lecocq
Ilustracija: EPA-EFE/ Stephanie Lecocq

Njegova kandidatura je priznanje i Mađarskoj, jer je reč o operativnoj, politički odlučnoj ličnosti, rekao je Pastor za RTV.

Dodao je da je kandidatura Lasla Tročanjija jedno od najvećih uspeha mađarske spoljne politike, jer u nizu godina od kako je Mađarska članica EU nikada ranije nije imala prilike ni da se približi ovako važnom resoru.

"Iako politiku EU određuje Savet premijera i predsednika država, nije bez važnosti ko je komesar za proširenje. Videli smo to u poslednjih desetak i više godina kako pratimo, da je komesarima koji su bili na ovoj poziciji, prvi interes bio da se ništa ne događa u resoru. Objašnjavali su nam zašto ne možemo da napredujemo, zašto tapkamo u mestu, šta još treba da ispunimo. Sada se, verujem, stvara potpuno nova situacija, i verujem da će se u narednih nekoliko meseci iskristalisati šta je ono što će u narednih pet godina Evropska komisija da čini", rekao je Pastor.

On očekuje da se u EK definiše snažna politika proširenja za narednih pet godina. Govoreći o gužvama na granici, Pastor je rekao da je situacija neprihvatljiva i za dve zemlje i za sve putnike, te da usko grlo nastaje na madjarskoj strani. Najavio je i da će u narednih mesec dana biti otvoren novi granični prelaz Rabe-Kibekhaza, koji će raditi od 7 do 19 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu