Nemački general koji je komandovao u NATO bombardovanju: Priželjkujem situaciju kao 1999.

Nemački general u penziji Johen Bot je nezadovoljan. Za "Bild" kaže: "Priželjkujem avijaciju koja bi ponovo dobila politički zadatak, slično kao 1999."

Izvor: Dojče vele
Podeli
Ilustracija: Getty Images/ Miguel Villagran
Ilustracija: Getty Images/ Miguel Villagran

"Svojim pilotima sam rekao: iza vas stoje nemački parlament i nemački narod." Tako danas priča general-major u penziji Johen Bot. On je 1999. komandovao nemačkim pilotima koji su učestvovali u NATO bombardovanju SR Jugoslavije.

U intervjuu za list "Bild am zontag", Bot je govorio i o odgovornosti koju na leđima nosi oficir koji svoje vojnike šalje u misiju iz koje se možda neće vratiti: "Kao vojnik, morate da prihvatite da se neki od vaših saboraca neće vratiti živi. Na sreću iz te misije su se svi vratili živi i zdravi."

General u penziji kritikuje stanje u kojem se danas nalazi nemačka vojska koja je, prema njegovom mišljenju, reformom iz 2010. dovedena u stanje nepripravnosti. "Ja bih danas s vojnicima Bundesvera i našim tornado avionima odmah ponovno krenuo u sličnu akciju. Ali trebalo bi isto tako reći: Bundesveru danas baš i ne ide najbolje", rekao je Bot i zaključio da bez pomoći SAD, Nemačka ne bi bila u stanju da se sama odbraniti na primer u slučaju napada Rusa.

Bot jasno stavlja do znanja koga smatra krivcem za loše stanje Bundesvera, ali i za loš položaj nemačke vojske unutar NATO zbog činjenice da Nemačka ne izdvaja predviđenih dva odsto BDP za potrebe odbrane:

"Nemačka kancelarka time šalje poruku da su joj druge stvari važnije od bezbednosti građana. Problem je i taj što se te odluke ne objašnjavaju u javnosti. Tako se ne vodi politika. Da sam tada kao komandant tako rukovodio, nijedan vojnik ne bi sledio moje komande", rekao je Bot za "Bild".

Penzionisani oficir izrazio je žaljenje zato što Nemačka više ne pokazuje spremnost da preuzme odgovornost kao krajem devedesetih. "Saveznoj vladi danas nedostaje volje za to da se naši tornado avioni ponovno upotrebe kao nosači bombi. Priželjkujem avijaciju koja bi ponovno dobila politički zadatak kako bi pokazala što može, slično kao 1999", zaključio je Bot.

strana 1 od 547 idi na stranu