Džonson pred sastanak s Junkerom: Oprezan sam

Luksemburg -- Premijer Velike Britanije Boris Džonson preneo novinarima u Luksemburgu da je, uoči sastanka sa predsednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom, oprezan.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys
Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Džonson je novinarima, pre nego što je ušao u restoran u kojem će ručati sa Junkerom, na pitanje da li je optimističan, odgovorio da je "oprezan", prenosi Rojters.

Džonson ni manje od sedam nedelja pre roka za izlazak Britanije iz EU nije postigao dogovor sa Briselom o načinu na koji će se razdvojiti peta svetska ekonomija i njen najveći trgovinski partner.

Premijer Britanije i Junker trebalo bi danas da razgovaraju o načinu na koji bi dogovor o Bregzitu mogao da bude postignut, nakon vikenda tokom kojeg su obe strane sugerisale da su im pozicije veoma različite.

Džonson je juče rekao da veruje da u narednim nedeljama može da postigne dogovor sa Evropskom unijom.

Džonson je to uverenje izneo u tekstu za "Dejli telegraf" u kom je istakao da radi na tome da Britanija izadje iz EU 31. oktobra.

Bivši gradonačelnik Londona je naveo da napuštanje EU bez sporazuma nije ishod koji bi želeo, ali je dodao su u toku "veoma opsežne" pripreme za scenario bez dogovora.

"Ukoliko bi u narednim danima došlo do dovoljnog napretka, nameravam da idem na ključan samit 17. oktobra i finaliziram sporazum koji će zaštiti interese gradjana i poslovanja sa obe strane Kanala i obe strane granice u Irskoj", napisao je Džonson za "Telegraf", prenosi Rojters.

strana 1 od 547 idi na stranu