"Opomena za sve"

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorila je da je vršnjačko nasilje jedan od velikih problema srpskog društva.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Screenshot/TV Prva
Screenshot/TV Prva

Pročitajte još:

Snimak vršnjačkog nasilja kruži internetom, "Rade ono što vide u rijalitiju" VIDEO

Ona je dodala da je zlostavljanje devojčiče u Barajevu, na koje niko od prisutnih nije reagovao, opomena za sve.

"Uprkos brzoj reakciji nadležnih ministarstava, nasilje nad devojčicom u Barajevu, kao i slični snimci deljeni na društvenim mrežama u nameri da se stekne popularnost i pokaže nadmoć nad slabijim, a na kojima se vidi da niko ni ne pokušava da spreči zlostavljanje, opomena je za sve - od roditelja i škole, ali i celog društva, da obrazac ponašanja među tinejdžerima sve više postaju omalovažavanje, nasilno ponašanje, netrpeljivost i diskriminacija", navela je poverenica.

Jankovićeva smatra da moramo naći najbolje načine za podsticanje i očuvanje osnovnih vrednosti poput vaspitanja, humanosti, saosećanja, drugarstva, jer ovo, ocenila je, predstavlja ozbiljan alarm, pre svega nadležnim institucijama, koje moraju da učine sve da se smanji nasilje u školama i najoštrije kažne počinioci, ali i da preduzmu mere za kontinuiranu sistemsku prevenciju.

Ona smatra da je šira odgovornost na svima, jer, kako navodi, modeli komunikacije koje karakterišu skandali, nasilje, verbalne uvrede, nekritično glorifikovanje novca i instant slave, nisu ograničeni samo na svet odraslih, već se velikom brzinom prelivaju među decu i u škole, nanoseći ogromnu štetu mladim generacijama.

Na društvenim mrežama ranije je objavljen snimak na kom dve devojčice udaraju šamere trećoj devojčici u dvorištu Srednje škole u Barajevu. Po nalogu tužilaštva za maloletnike, policija je podnela krivičnu prijavu za nasilničko ponašanje protiv I. O. (15) i D. I. (14), koje su šamarale i fizički maltretirale A. M. (15).

strana 1 od 134 idi na stranu