"Izrael postaje rasitički režim aparthejda"

Šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu prokomentarisao najavu izraelskog premijera Benjamina Netanijahu da namerava da pripoji oblasti Zapadne obale.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Andrew Lozovyi
Ilustracija: Depositphotos/ Andrew Lozovyi

Pročitajte još:

-Netanjahu dozvolio: Ostvaruje se strah arapskih zemalja

-Arapske zemlje osudile plan Netanjahua

-Moskva upozorila na Netanjahuov plan

"Izrael postaje rasistički režim aparthejda", rekao je on, komentarišući obećanje izraelskog premijera ko pobedi na izborima naredne nedelje, prenosi Sputnjik.

Čavušoglu je tokom posete saudijskom gradu Džedi nazvao Netanijahuov plan „sramotinim“, ocenivši da je reč o gnusnom pokušaju izraelskog premijera da dobije glasove uoči vanrednih parlamentarnih izbora, koji će biti održani u utorak.

Turski ministar je kritikovao druge muslimanske zemlje zbog „manjka reakcije“, prenosi Tanjug pozivajući se na Rojters.

"Izrael, ohrabren podrškom određenih zemalja, nastavlja svoju agresivnu politiku, koja ga pretvara u rasistički režim aparthejda", rekao je Čavušoglu.

Čavušoglu je dodao da "nepromišljeni planovi, politika i ponašanje SAD i Izraela nikada ne bi stigli do ove tačke" da je cela muslimanska zajednica zajedno reagovala.

Netanijahu je 10. septembra saopštio da namerava da pripoji Izraelu dolinu Jordana na okupiranoj Zapadnoj obali ukoliko pobedi na opštim izborima sledeće nedelje, a njegov potez je izazvao burne međunarodne osude, a kritičari navode da bi to moglo zapaliti Bliski istok i unistiti sve preostale nade Palestinaca za uspostavljanje države.

strana 1 od 547 idi na stranu