Netanjahu dozvolio: Ostvaruje se strah arapskih zemalja

Izraelska vlada dala je u nedelju dozvolu za legalizaciju divljeg naselja na Zapadnoj obali, dva dana pre parlamentarnih izbora.

Izvor: index.hr
Podeli
Depositphotos/ GGKuna
Depositphotos/ GGKuna

Ovi izbori ključnih za političku budućnost premijera Netanjahua, prenosi Index.hr.

"Vlada je pristala pretvoriti divlje naselje u dolini Jordan u službeno naselje", objavila je kancelarija premijera nakon sastanka vlade.

Naselje se nalazi blizu Jerihona, glavnog arapskog grada doline Jordan, severno od Crnog mora. Ta objava stiže dva dana pre izraelskih parlamentarnih izbora na kojima će se sučiti Likud Benjamina Netanjahua i stranka centra "Belo plavi" koju vodi bivši vojni zapovjednik Beni Ganc.

Netanjahu je obećao pripajanje svih jevrejskih naselja u dolini Jordana.

On je u avgusti obećao da će, ako pbedi na izborima, pripojiti sva jevrejska naselja u dolini Jordana, strateškoj teritoriji koju čini nekih 30 posto okupirane Zapadne obale.

Iako će naselje prema izraelskom pravu biti legalizovano, za međunarodnu zajednicu ono će i dalje biti ilegalno jer ne priznaje izraleski suverenitet nad Zapadnom obalom koju je Izrael okupirao ratom 1967.

Izraelska kolonizacija Zapadne obale i Istočnog Jerusalima trajalo je tokom svih izraelskih vlada od 1967. Ipak, ubrzalo se posljednjih godina na Netanjahuov podsticaj i podsticaj njegovih saveznika - američkog predsednika Donalda Trampa.

Ministri spoljnih poslova arapskih zemalja osudili su plan izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da anektira delove okupirane Zapadne obale.

Poed toga, Generalni sekretar UN upozorio je da bi plan premijera Izraela o aneksiji Zapadne obale, ako bude ponovo izabran, bio kršenje međunarodnog prava, dok je bećanje premijera Izraela Benjamina Netanjahua o aneksiji strateškog dela okupirane Zapadne obale moglo bi da izazove ”nagli porast napetosti”, upozorila je Moskva pre sastanka u Sočiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu