"Rekao sam Dodiku, nemoj se igrati s takvim narodom"

Sarajevo -- Lider bošnjačke SDA Bakir Izetbegović izjavio da je narod BiH stalno izložen "kockarskim blefovima" srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA/Georg Hochmuth
Foto: EPA/Georg Hochmuth

Dodik, kako kaže Izetbegović, "stalno ponavlja pretnje i uvrede" i "isprobava nerve".

Izetbegović je za TV N1 BiH rekao da je na pregovorima o formiranju vlasti na državnom nivou u BiH, u prisustvu bivšeg šefa delegacije EU u BiH Larsa Gunara Vigemarka, Dodik pred svima navodno rekao da Bošnjaci ne mogu ništa, da nisu dovoljno snažni.

"Ja sam rekao: 'Kako ne možemo? Seti se '94. Armija RBiH nije izgubila nijednu bitku cele godine. Mi smo takav narod kojeg može bilo kakva sila da napadne, nemoj se igrati s takvim narodom'", rekao je Izetbegović na N1 BiH.

On je dodao i da mu je žao "što se narod izlaže kockarskim blefovima Milorada Dodika".

"Mi smo davno mogli imati standard koji je 20, 30 odsto veći, daleko manji odlazak ljudi, jednu sigurnost, jednu relaksaciju odnosa da nije ovakve politike. On se kuraži da krene u nešto i da bude zapamćen kao neko ko je završio poslove za Srbe u BiH", dodao je Izetbegović.

Istakao je da ne želi bošnjačku državu koja je nuđena u Ženevi.

"Nema govora o tome, može biti samo reintegracija, ne dezintegracija, Bosne i Hercegovine kao države može biti samo više", smatra lider SDA.

Izetbegović je ocenio da su krize poput ove trenutne u BiH dobra stvar kako bi se "odmerili živci".

"Ponekad su krize neophodna stvar tako da se svi uvere gdje su im granice, šta se to smeju usuditi da urade. Momenat je da se povuče crta, pa da vidimo dokle je spreman ko da ide. Mi samo branimo ustavno-pravni sistem, vladavinu zakona. Spremni smo da idemo do kraja - politički, diplomatski, vojno braniti BiH", istakao je Izetbegović.

strana 1 od 192 idi na stranu