"Međunarodna zajednica prećutno tolerisala velikosrpsku okupaciju Sandžaka. Da ispravi grešku"

SDA Sandžaka poslala je zvaničnicima SRB, CG i međunarodne zajednice Platformu za rešavanje statusa Sandžaka, rekao je lider ove partije Sulejman Ugljanin.

Izvor: Beta
Podeli
Screenshot/TV Prva
Screenshot/TV Prva

On je na konferenciji za novinare rekao da je međunarodna zajednica "prećutno tolerisala velikosrpsku okupaciju Sandžaka od 1918. godine do danas".

"Vreme je da međunarodna zajednica ispravi tu grešku i vrati Sandžak na upravljanje građanima kojima i pripada. U skladu sa tim, Platforma za rešavanje statusa Sandžaka je naš doprinos normalizaciji odnosa, demokratizaciji i regionalnoj stabilnosti, u procesu evropskih i NATO integracija zemalja nastalih raspadom bivše SFRJ", rekao je Ugljanin.

On je istakao da je tom platformom predviđeno uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak sa zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću, kao trajan i stabilan mehanizam koji osigurava nesmetan društveni i ekonomski razvoj i pruža jednake šanse za sve građane.

"Motiv Srba i Crnogoraca koji žive u Sandžaku da podrže uspostavljanje specijalnog statusa je, pored ostalog, taj što građani Sandžaka neće imati obavezu da plaćaju ratnu štetu Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu za zločine, koje su počinile takozvane srpske snage prilikom teritorijalnih osvajanja silom i etničkim čišćenjem tokom devedesetih godina", rekao je Ugljanin.

On je ponovio da je specijalni status Sandžaka ključ za rešavanje političkih i teritorijalnih sporova susednih država i naroda na Balkanu i da treba da bude nukleus regionalne stabilnosti i saradnje.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) pokrenulo je u maju ove godine inicijativu za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak, a kasnije je poslalo zahtev republičkim organima Srbije i Crne Gore za uspostavljanje ovog statusa za tu regiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 122 idi na stranu