Taktika opozicije uspela, Putin gubi Moskvu?

Moskva -- Ruska vladajuća stranka, koju podržava Putin, izgubila je veliki broj mesta u Moskvi na lokalnim izborima.

Izvor: B92, Tanjug, Rojters
Podeli
Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin
Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin

RIA novosti ocenjuju da je, izgleda, taktika opozicije uspela, preneo je Rojters.

Nedeljni izbori jedni su od najviše posmatranijih poslednjih godina, jer su vlasti iz izborne trke isključile brojne opozicione partije, zbog čega su Moskvu danima potresali protesti, ocenjuje Rojters.

Ti protesti počeli su još u julu nakon što je Centralna izborna komisija odlučila da ne registruje veliki broj opozicionih stranaka i kandidata, navodno jer nisu uspeli da sakupe dovoljan broj potpisa glasača.

Isključeni opozicioni lideri, saradnici vodećeg ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, ocenili su taj potez kao nameru da se isključe iz izbora kako opozicionari ne bi pobedili u Moskvi.

Navaljni je zatim preporučio svim opozicionim pristalicama da ipak izađu na lokalne izbore i glasaju za onog opozicionog kandidata koji ima najveće šanse da pobedi vladajuću Jedinstvenu Rusiju.

Ali, i vladajuća stranka je spremila odgovor na tu taktiku. Rebrendirala je svoje kandidate, predstavljajući ih kao nezavisne, iako je u stvari bila reč o političarima čija je uloga i partijska pripadnost već decenijama ista.

Prema najnovijim podacima sa izbora održanih u Moskvi, koje je prenela agencija RIA novosti, Putinova stranka izgubila je oko trećinu mesta u glavnom gradu Rusije i sada je kontrola Moskve vrlo neizvesna.

S druge strane, lider partije Jedinstvena Rusija Dmitrij Medvedev izjavio je u nedelju, nakon zatvaranja biračkih mesta, da prema izlaznim anketama njegova stranka ostaje vodeća politička snaga u Rusiji, prenosi portal Sputnjik.

Glasanje na lokalnim izborima u Rusiji završeno je u nedelju na čitavoj teritoriji zemlje, a prosečna izlaznost premašila je 2018. godinu, izjavila je šefica Centralne izborne komisije Ela Pamfilova.

Prema njenim rečima, izlaznost do 18 sati bila je 33,75 odsto, odnosno oko 1,5 odsto više nego prošle godine, prenosi Tas.

Najveća izlaznost zabeležena je u gradu Magas u republici Ingušetiji - 73,5 odsto, dok je najmanja zabeležena u gradu Blagoveščenk - 15,08 odsto.

Svet

Spaseni Sirijci na Kipru

Kiparska policija je saopštila da je spaseno na desetine Sirijaca, koji su se nalazili u čamcu na oko 65 nautičkih milja jugoistočno od Larnake.

Svet četvrtak 19.09. 22:33 Komentara: 0
strana 1 od 491 idi na stranu