"Rešenje model dve Nemačke, ali ujedinjenje Srbije i Kosova na kraju nije naša želja"

Peter Bajer, poslanik nemačkog Bundestaga, rekao je da su se razgovori sa srpskim zvaničnicima vrteli i oko moguće razmene teritorija između Kosova i Srbije.

Izvor: Kossev
Podeli
Ilustracija: Getty Images/ Miguel Villagran
Ilustracija: Getty Images/ Miguel Villagran

“I predsednik i ministri dobro znaju kakav je moj stav i stav Nemačke. Mi smo protiv razmene teritorija“, kaže Bajer, čiji stav, koje je izneo i krajem prošle godine prilikom jedne od poseta, jeste da članstva Srbije u Evropskoj uniji neće biti bez priznanja Kosova, prenosi KoSSev.

U kontekstu te izjave, mediji se pitaju ako je Evropska unija iskrena u nameri da primi Srbiju u Evropsku uniju, a za to je uslov priznanje Kosova, zašto je prvo ne prime, pa onda traže priznanje, jer Srbija nije u poziciji da diktira uslove i to izbegne.

„Mapa puta je jasna, dva igrača, Srbija i Kosovo, treba da rade na pravno obavezujućem sporazumu. Pričali smo o procesu priznavanja. Naravno da mislimo da bi bilo bolje da pre članstva Srbije u EU dođe do punog priznavanja Kosova, ali znamo da je to komplikovano i gotovo nemoguće u ovom trenutku. Ima veze i s promenom Ustava, što nije jednostavna stvar, ali taj koncept i predlog nije nov. To je koncept koji smo svojevremeno imali između dve Nemačke, a to se završilo ponovnim ujedinjenjem dve Nemačke, što u slučaju Kosova i Srbije nije naša želja", navodi on.

Osvrćući se na model dve nemačke on dodaje i da je o tome pričao sa predsednikom Srbije.

"DDR i SR Nemačka su koegzistirale u međunarodnim odnosima, nismo se blokirali u međunarodnim organizacijama, ali se nismo međusobno priznali. Ta vrsta koegzistencije bi bila izvodljiva između Srbije i Kosova i o tome sam pričao sa predsednikom Srbije i to je ideja o kojoj i dalje vredi razmišljati. Kako će se to postići, ne znam, možda bi bilo lakše kad bi Evropska komisija imala konstruktivniju ulogu u svemu tome", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 107 idi na stranu