SAJ, Žandarmerija i Helikopteri na poligonu u Nikincima, među prisutnima i predsednik Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje pokazno-taktičkoj vežbi "Povratak 2019" na poligonu u Nikincima.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Tanjug/ Zoran Žestić
Tanjug/ Zoran Žestić

U vežbi učestvuju Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ), Žandarmerija i Helikopterska jedinica koje će prikazati delovanje u situaciji kada naoružna diverzantsko-teroristička grupa izvršava zaposedanje objekta.

Vežba pokazuje kako, kada dođe do izvođenja terorističkih aktivnosti, ministar unutrašnjih poslova proglašava crveni nivo opasnosti, formira se štab strategijskog nivoa, a jedinice MUP-a stavljaju se u stanje najviše borbene gotovosti spremne za realizaziju svih zadataka.

Taktička pretpostavka predviđa da po dobijenom naređenju SAJ, Žandarmerija i Helikopterska jedinica izvrše ulazak u rejon i napad na objekte koje je zaposela teroristička grupa. Vežba prikazuje na koji način je formiran operativni štab na terenu, izvršne detalje pripreme i planiranje zadatka, a nakon toga izdato naređenje za početak akcije.

Scenario predviđa pet faza i to u prvoj zaseda, odgovor na zasedu, zatim manevri Miloša, nadletanje Gazele, dejstvo Prage i Lazara sa Kerberom. U fazi dva predviđeni su manevri Miloša, dejstvo i manevri Lazara, termobarična bomba, dejstvo Bel 212, priključivanje BOV, obezbeđenje desantiranja upadnih timova.

U fazi tri predviđeno je desantiranje upadnih timova sa dva helikoptera N145 i BEL 212. U fazi četriri prikazuje se sinhronizovani upad, čišćenje objekta i neutralisanje terorista, a u fazi pet pružanje prve pomoći helikopterom, evakuacija i postrojavanje.

Ovoj vežbi učestvuje 36 pripadnika SAJ-a, 60 iz Žandarmerije i 18 pripadnika Helikopterske jedinice. Vežbi, pored predsednika Republike, prisustvuju i ministri unutrašnjih poslova i odbrane Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, kao i načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 134 idi na stranu