Meta vidi kao rešenje krize u Albaniji samo regularne izbore

Predsednik Albanije Ilir Meta rekao je da samo putem regularnih izbora može da bude prevaziđena duga politička kriza u toj zemlji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA
Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Albanski predsednik Ilir Meta komentarišući lokalne izbore u toj zemlji održane 30. juna, na kojima je učestvovala samo vladajuća Socijalistička partija Edija Rame, rekao je da jedino putem regularnih izbora može da se prevaziđe višemesečna politička kriza u toj zemlji, prenosi portal a1on.

Meta u intervjuu za italijanski "Il Džurnale" istakao da je doneo uredbu za odlaganje lokalnih izbora u Albaniji od 30. juna i odredio novi datum 13. oktobra, jer bi u suprotnom bio neizbežan sukob između političkih frakcija.

"Da nisam usvojio uredbu kojom sam prethodno zakazane izbore za 30. juna odložio za 13. oktobra, što nije slučajan datum jer će se proces o pristupanju Albanije i Severne Makedonije u EU diskutovati 18. oktobra, sukob između političkih frakcija bi bio neizbežan", izjavio je Meta.

Kako on navodi, premijer Edi Rama nije shvatio da održavanje lokalnih izbora bez učešća opozicije predstavlja problem za početak pregovora sa EU.

"Izbori u junu nisu bili niti ustavni, niti legalni, niti legitimni. Samo Ustavni sud može da ospori uredbu predsednika države i tužno je što su moje aktivnosti blokirane voljom albanskog premijera Edija Rame", naglasio je Meta.

Albanija se nalazi u višemesečnoj političkoj krizi nakon što je ujedinjena opozicija na čelu sa Demokratskom partijom Ljuljzima Baše napustila rad parlamenta i nastavili političke aktivnosti na ulicama kroz masovne proteste.

Albanska opozicija odbila je da učestvuje i na lokalnim izborima 30. juna na kojima je učestovala vladajuća stranka Edija Rame koja je osvojila 61 od ukupno 62 opština u toj zemlji.

Lider albanske opozicije Ljuljzim Baša smatra da je jedini način da se prevaziđe kriza u toj zemlji ostavka Edija Rame na mestu premijera, formiranje prelazne vlade i organizovanje izbora na svim nivoima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 518 idi na stranu