Sputnjik: Može li "kineski zmaj" da ugasi sukob u Ukrajini?

Kina može da ima pozitivan uticaj na zvanični Kijev na putu ka dugotrajnom i održivom političkom rešenju krize u Donbasu, piše Sputnjik.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Deposit photos/Alan
Ilustracija: Deposit photos/Alan

Pročitajte još: Igrač za dogovor, Kina "rešava" Donbas?

"Izjava kineskog ambasadora u Kijevu Du Veja da njegova zemlja podržava mirno rešavanje sukoba u Donbasu i spremna je da u tome pomogne kurtoazna je diplomatska izjava, koja može da bude unapređena samim tim što je Kina sve prisutnija u Ukrajini i što na obema stranama, i u Pekingu i u Kijevu, postoji obilje dobre volje za unapređenje saradnje", smatra novinar Borislav Korkodelović.

Bol u srcu

"Sukob na istoku zemlje traje već više od pet godina i naneo je velike rane celom ukrajinskom narodu. I mi, Kina, prijateljska država, osećamo taj bol u srcu. Naravno, podržavamo mirno rešenje pitanja Donbasa i podržavamo sve strane u rešavanju tog pitanja. Spremni smo, takođe, da uložimo napore da se to pitanje reši", rekao je ambasador Du Vej na konferenciji za novinare.

On, međutim, nije naveo nikakve detalje o načinu na koji bi Kina mogla da učestvuje u rešavanju situacije u Donbasu.

"Principi na kojima se zasniva kineska politika prema pitanju Donbasa i Krima, mada je kineski ambasador govorio samo o Donbasu, jeste da Kina podržava, kao što je slučaj i sa drugim zemljama, pun suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i ne meša se u unutrašnja pitanja drugih zemalja", naglašava Korkodelović.

"To su osnove na kojima se i zasniva kineska politika prema Ukrajini i svaki diplomatski napor Pekinga ide u tom pravcu. Kina ima jedan stav prema pitanju nezavisnosti koje se ostvaruje referendumom - Kina je protiv tog načina sticanja nezavisnosti, ali ističe da je ona veoma svesna koliko je komplikovana unutrašnja situacija i istorija Ukrajine, Donbasa i Krima. U tom smislu Kina nastoji da zauzme jednu objektivnu i realističnu poziciju", kaže on. Ponovo za sto

"Kina se zalaže za mirno i pregovorima postignuto rešenje, koje bi uzimalo u obzir sve legitimne brige svih regiona i etničkih grupa u Ukrajini", precizira sagovornik Sputnjika.

U rešavanju odnosa sa Rusijom, novi ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ima drugačiji pristup u odnosu na svog prethodnika Petra Porošenka, a i Rusija je takođe iskoračila prema Zelenskom, tako da su, prema Korkodelovićevoj oceni, stvoreni povoljniji uslovi za vraćanje za pregovarački sto.

"Kineski mediji smatraju svoju zemlju jednom od pet velikih sila koje su prisutne u centralnoj i istočnoj Evropi, gde Ukrajina ima jedno od glavnih mesta sa svojom geografskom pozicijom, veličinom, brojnošću stanovništva i prirodnim resursima i ona je veoma zainteresovana da bude prisutna u tom delu Evrope. U tom smislu je zainteresovana da ponudi sve svoje eventualne diplomatske i posredničke usluge. To je ono što mislim da bi bilo logično razmišljanje u Pekingu, jer ukoliko bi situacija u Ukrajini bila postepeno smirivana, bile bi i sve veće mogućnosti za unapređenje i bilateralnih kinesko-ukrajinskih odnosa", smatra Korkodelović. Razlike Pekinga i Vašingtona

Korkodeloviću je interesantno to kako ukrajinski mediji uočavaju razliku između kineskog i američkog pristupa prema zvaničnom Kijevu i uopšte prema Ukrajincima.

"Sjedinjene države su u svojoj politici prema Ukrajini, a u širem smislu, u stvari, prema Rusiji, pre svega usredsređene na vojna i politička pitanja. Kina je pak usredsređena, pre svega, na ekonomsku saradnju i na nastojanje da pomogne da haotična situacija u ukrajinskoj privredi postepeno bude prevazilažena", kaže Korkodelović.

Prema Kini, trećem trgovinskom partneru Ukrajine (posle EU i Rusije), Zelenski i deo ukrajinske političke i privredne elite koji ga podržava, gaje izvestan oblik divljenja, naglašavajući da je kineski model ekonomskog razvoja pogodan za ukrajinske uslove.

"U ovom trenutku, Kina može da ima pozitivan uticaj na predsednika Zelenskog i zvanični Kijev na putu ka dugotrajnom i održivom političkom rešenju ukrajinske krize“, zaključuje Korkodelović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 518 idi na stranu