Imenovanje Palmera - veće interesovanje SAD za region

Imenovanje Metjua Palmera za specijalnog predstavnika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan pokazuje veće interesovanje americke administracije za region.

Izvor: Tanjug
Podeli

Time verovatno i za rešavanje kosovskog problema, kažu za Glas Amerike eksperti za Balkan iz Vašingtona.

Profesor Univerziteta Džons Hopkins, Danijel Server, smatra da imenovanje Palmera, osim većeg interesovanja, pokazuje i nameru administracije da požuri sa rešavanjem pitanja Kosova do izbora u SAD.

"Posle imenovanja bih se nadao jasnijoj politici SAD protiv promene granica i boljoj koordinaciji sa Evropom, ali se plašim da je namera da se požuri sa postizanjem sporazuma pre predsedničkih izbora u SAD u novembru 2020", ocenjuje Server.

Server podseća da ima mnogo drugih otvorenih pitanja kada je reč o obnavljanju dijalog Beograda i Prištine i bržem postizanju rešenja.

"Nema mnogo smisla dok se ne okončaju izbori na Kosovu, formira nova vlada i razvije nova platforma za pregovore", napominje Server.

Strucnjak za Balkan i predavac na Univerzitetu Džons Hopkins, Edvard Džozef, ocenjuje takođe za Glas Amerike da imenovanje Palmera signalizira veće interesovanje i posvećenost SAD Balkanu.

"Imenovanje specijalnog predstavnika nije odluka koja se donosi lako. Cilj je da predstavnik ima veće poštovanje jer direktno govori u ime državnog sekretara SAD. Jasno je da pokazuje nameru SAD da imaju veći uticaj u regionu, verovatno i na tekuće rešavanje problema Kosova, izmedu ostalih pitanja".

Džozef kaže da je Palmer vešt i posvecen diplomata, dobro upućen u dinamiku dešavanja u regionu i da može biti jako efektan u unapredenju ciljeva SAD.

Džozef ukazuje i da se postavlja pitanje šta su zapravo politički ciljevi ove američke administracije.

"Da li je to da se ubrza pokušaj da se postigne rizicno rešenje o podeli Kosova? Ako je tako, kako ce biti rešavani negativni aspekti toga? Šta je sa javnim upozorenjima, ne samo eksperata poput mene, vec i zvanicnika susednih zemalja u regionu da ce morati da žive sa posledicama takvog rešenja? Kako ce se prevazici protivljenja nekih zemalja, posebno Nemacke, ovakvom pristupu? Da li su razmotrene alternative razmeni teritorija, poput one da se podrži jezgro srpskih interesa, koje ukljucuje i populaciju na jugu i imovinu SPC?", ukazuje Džozef.

Prema njegovim rečcima, to su samo neka od otvorenih pitanja u regionu koji je i dalje slabo integrisan, suocava se sa "upadima Rusije bez presedana", a Kina u njega investira.

Americki državni sekretar Majk Pompeo imenovao je zamenika pomocnika državnog sekretara Metjua Palmera za svog specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan, saopštio je juče Stejt department.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 123 idi na stranu