Metju Palmer uskoro u Crnoj Gori

Podgorica/Bepgrad -- Metju Palmer, imenovan za visokog zvaničnika Stejt departmenta za specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan, boraviće u Beču i Podgorici od 4. septembra.

Izvor: Tanjug
Podeli
Pritskrin TV O2
Pritskrin TV O2

On će predstavljati SAD na sastanku direktora zemalja Kvinte za Balkan u Briselu, prenosi RTCG.

Palmer će u novoj ulozi učestvovati u radu Strateškog foruma na Bledu koji počinje 1. septembra, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Na Bledskom forumu u ponedeljak i Palmer i Borel

Tradicionalni Bledski strateški forum, koji počinje u ponedeljak na Bledu u Sloveniji, ove godine biće posvećen stabilnosti u regionu, održivom razvoju i ekonomskom napretku.

Dvodnevni skup pod nazivom „Izvori /ne/stabilnosti“ ( /Re/Sources of /in/Stability) okupiće ove godine veliki broj visokih zvaničnika iz EU, sa Zapadnog Balkana, Turske, SAD i međunarodnih organizacija, ali će nesumnjiva zvezda skupa biti funkcioner Stejt departmenta Metju Palmer, pre svega zbog činjenice da je upravo imenovan za specijalnog izvestioca Sjedinjenih Država za Balkan.

Na Forumu učestvuje i srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Međunarodnu konferenciju otvoriće premijer Slovenije Marjan Šarec, a kao uvodničar na svečanosti otvaranja najavljena je predsedavajuća Generalne skupštine UN Marija Fernanda Espinoza Garsija.

Programom je predviđeno da se zatim okupljenima obrate predsednik zemlje domaćina Borut Pahor i šef estonske države Kersti Kaljulaid.

"Resursi, njihova dostupnost i regionalna disperzija oblikuju strateške odnose u međunarodnoj zajednici. Efikasno upravljanje strateškim resursima održava stabilnost, smanjuje bezbednosne rizike i doprinosi poboljšanju životnog standarda, dok neravnomerna i nepravedna raspodela dovodi do nejednakosti i koncentracije resursa u centrima moći", ističe se u zvaničnoj agendi Foruma na Bledu.

Među učesnicima Foruma najavljeni su ministar spoljnih poslova Španije i budući visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozep Borel, kao i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

O održivosti govoriće direktor Centra za održivi razvoj iz SAD Džefri Saks, o stanju ljudskih prava izlagaće visoki komesar UN za ljudska prava Mišel Bašele-Jeria, a zbog aktuelne situacije u svetu veliku pažnju privućiće zasigurno panel posvećen klimatskim promenama na kojem će uvodničar biti ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto.

Dvodnevna konferecija završiće se panelom koji će okupiti šefove diplomatija regiona, koji će diskutovati, uz učesće Palmera, o evropeizaciji, demokratizaciji i odgovornosti Zapadnog Balkana.

Pored glavnog konferencijskog programa biće održan i Strateški forum za mlade, pod nazivom „Mladi kao (budući) resurs“, na kojem će mladi koji prisustvuju Forumu pokušati da dokažu da je mladost vredan resurs na više načina.

Ovogodišnji Strateški forum okupiće i poslovnu zajednicu na posebnom Biznis forumu, koji je posvećen pitanjima kako pobediti u okruženju stalnih promena, klimatsko-neutralne pametne ekonomije i međunarodnog turizma koji eksponencijalno raste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 123 idi na stranu