Priština raspisala poternicu za Radoičićem, reagovali Đurić i Srpska lista

Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini izdalo je lokalnu poternicu protiv Milana Radoičića, zbog sumnje da je učestvovao ili organizovao kriminalnu grupu

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA/KUSHTRIM TERNAVA
Foto: EPA/KUSHTRIM TERNAVA

Poternica je izdata na osnovu zahteva kosovskog Specijalnog tužilaštva, a na osnovu člana 283 paragraf, prenosi Kosovo onlajn pozivajući se na prištinsku Kohu.

Koha navodi da je Radoičićevo ime poznato kosovskoj javnosti jer je potpredsednik Srpske liste, a navodi se da je rođen u Đakovici sa prebivalištem u severnoj Mitrovici.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je danas da je raspisivanje lokalne poternice za potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem poslednji u seriji pritisaka na srpski narod u pokrajini, i pokušaj da se politički delegitimizuje Srpska lista, čije je delovanje najveći trn u oku prištinskih separatista.

"Činjenica da je ova informacija obelodanjena na dan raspisivanja vanrednih izbora na Kosovu i Metohiji daće ton čitavoj predizbornoj kampanji, koja će očigledno biti takmičenje albanskih političkih aktera u šovinizmu i mržnji prema Srbima", naveo je Đurić.

Kosovsko pravosuđe, kaže on, umesto da se bavi suzbijanjem verskog ekstremizma i dekonstrukcijom albanskih kriminalnih klanova, jedva čeka da po naredbi prištinskih kriminalnih bosova na sebe preuzme ulogu palice za političko razračunavanje.

"Prištinsko pravosuđe još jednom je na najflagrantniji način pokazalo da je instrument u rukama albanskih političkih i kriminalnih struktura, i da je oruđe za antipravni linč Srba", ističe Đurić, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Srbi na Kosovu i Metohiji će, uveren je on, i u predstojećem periodu, bez obzira na sve diverzije Prištine, ostati lojalni državi Srbiji i podržavati Srpsku listu kao najistrajnijeg garanta odbrane srpskih državnih i nacionalnih interesa u našoj južnoj pokrajini.

Lokalna poternica protiv potpredsednika Srpske liste Milana Radočića ima za cilj zastrašivanje srpskog stanovništva, a sve kako bi se stekli jeftini politički poeni u albanskoj javnosti uoči vanrednih izbora čije se raspisivanje očekuje, ocenila je danas ta stranka.

"Raspisivanje nekakve poternice, dan nakon što je obznanjeno da ćemo u narednom periodu imati vanredne parlamentarne izbore, je uzaludni pokušaj kosovskih Albanaca da zastraše srpski narod. I na ovim izborima srpski narod će na sve pritiske odgovoriti još većom slogom, upornošću i istrajnošću, sabrani oko Srpske liste", ističe se u saopštenju.

Takođe podsećaju da je isto to kosovsko pravosuđe i tužilaštvo javno priznalo da nemaju dokaze protiv Radoičića te da je usled nedostatka dokaza bilo nemoguće raspisati međunarodnu poternicu.

"Sada je više nego jasno da za optužbe i maltretiranje Srba na Kosovu i Metohiji nema potrebe da kosovske institucije obezbede dokaze, dovoljno je da se neko nađe na tajnim listama albanskih tamnih krugova i da se čitav kosovski sistem podigne sa ciljem eliminacije tog Srbina", ističe se u saopštenju.

Očigledno je da Prištini smeta Srpska lista koja je brana antisrpskim aktivnostima na Kosovu i Metohiji, pa nastoje da "sinhronizovanim akcijama svojih kvazi sudova i iznajmljenih Srba" onemoguće normalan život srpskih građana u nadi da će na ovaj način smanjiti broj onih koji će podržati Srpsku listu i njenu politiku koordinisanu sa državom Srbijom, konstatuju u Srpskoj listi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 114 idi na stranu