Požari u Amazoniji divljaju, a sa njima i "prepucavanja" - ko je kriv?

Kišne šume Amazona guta plamen. Slove za "pluća sveta" - navodi se da proizvode više od 20 odsto kiseonika planete.

Izvor: B92
Podeli
tanjug/Satellite image ©2019 Maxar Technologies via AP
tanjug/Satellite image ©2019 Maxar Technologies via AP

Pročitajte još:

Bolsonaro: Nemamo sredstva za borbu protiv požara u Amazoniji

Svet strepi i gleda katastrofu VIDEO

Usred dramatične situacije, gde bi fokus trebalo da bude obuzdavanje vatrene stihije, goruće je i na asfaltu, daleko od šuma, dok političari i organizacije prebacuju jedni drugima "vruć krompir" odgovornosti.

Od kako su počeli požari prošlo je dve nedelje i ovo su rezultati: vatra i dalje uništava šume pred sobom, a zatim i ono što još više puni stranice svetskih medija od ove inicijalne vesti - prebacivanje odgovornosti i stvaranje konfuzije. Dokaze, na kraju, niko ne iznosi.

Nemačka je nedavno odlučila da zbog sve masovnije seče šuma u Brazilu privremeno obustavi slanje 35 miliona evra toj zemlji, namenjenih za očuvanje amazonske prašume. Predsednik Brazila Žair Bolsonaro nemačkoj kancelarki Angeli Merkel potom je poslao ljutitu poruku da bi trebalo da uzme taj novac za pošumljavanje Nemačke, dodajući da je to Nemačkoj daleko potrebnije nego Brazilu.

Žair je, posle saopštenja Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja da je ove godine u prašumama gorelo 83 odsto požara više nego 2018, otpustio direktora ovog instituta.

Ekolozi, pobornici zaštite životne sredine, okrivili su Bolsonara tvrdeći da je on podstakao drvoseče i poljoprivrednike da krče šumu. U predizbornoj kampanji je, navodi se, obećao oživljavanje ekonomije države povećanjem ekonomskog potencijala Amazona.

Mariso Astrini iz Grinpisa rekao je da su deforestacija i požari rezultat Bolsonarove antienvironmentalističke politike, odnosno, suprotnog delovanja od zaštite životne sredine.

Bolsonaro, međutim, i dalje svaljuje krivicu i upire prst u nevladine organizacije.

Zašto su krivi? Prvi čovek, prema navodima medija Brazila, sugerisao je - da bi oni izblamirali vlast zemlje nakon što su im smanjile finansiranje. Bolsonaro za svoje tvrdnje nije izneo dokaze.

Kasnije u prenosu uživo na Fejsbuku "ispravio" je navode, preciziravši da vlada istražuje uzrok vatrene stihije koja je zahvatila Amazon i da nikada nije rekao da su nevladine organizacije započele požare u šumi, navodeći da je samo govorio o svojim sumnjama.

U svemu iznesenom provlači se jedno: krivica je ljudska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 518 idi na stranu