"Nemačka neće razgraničenje, SAD baš briga, samo da se reši, a u Srbiji ima i jedna nova sila"

Njujork -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za Glas Amerike rekao je da su SAD po pitanju KiM postigle ono što su želele još 2008.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/borkus
Ilustracija: Depositphotos/borkus

Zato je, kako kaže, naša pozicija u SAD teža nego na drugim mestima.

Kako je rekao, tada je srpska vlada nakon proglašenja nezavisnosti Prištine izdala samo jedno saopštenje.

-"SAD su priznale nezavisnost KiM, to se neće promeniti, tražimo da se borimo za svoj interes"

-"Preneo sam zvaničnicima SAD - ne dolazi u obzir da kosovski Albanci dobiju sve, a mi ništa"

Upitan kakav bi mogao da bude krajnji ishod dijaloga između Beograda i Prištine, Vučić je podsetio na predlog o razgraničenju koji nisu želeli da podrže međunarodna zajednica, Albanci i mnogi političari u Srbiji koji su, prema njegovim rečima, spremni da podrže albanske interese, a da ne podrže srpske interese.

"Evropska unija, posebno Nemačka, je protiv razgraničenja, dok su SAD otvorene i njih ne zanima kakav će biti dogovor. Oni nisu oduševljeni tom idejom, jer su oni priznali KiM u ovakvim granicama, ali bi želeli samo da se dođe do obostranog priznanja", istakao je Vučić i dodao da je pozicija Srbije teža u SAD nego na drugim mestima zbog različitih stavova po ovom pitanju.

Vučić je dodao da ipak ne želi da priča o krajnjem ishodu, jer, kako je naveo, u tom slučaju bi Srbi sami hteli da se sklone iz pregovora, što sada on nikako ne želi.
Dodao je, međutim, da se u poslednjih šest-sedam godina pojavila u Srbiji nova sila "kojoj neki pokušavaju da objasne kako na KiM postoji malo srpskih interesa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 123 idi na stranu