Izrečena presuda za ubistvo Ćuruvije: Svi optuženi krivi - 30, 30, 20,20

Beograd -- Specijalni sud proglasio krivim za ubistvo vlasnika i novinara "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. četvoricu optuženih pripadnika DB-a.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Fondacija Slavko Ćuruvija
Foto: Fondacija Slavko Ćuruvija

Pročitajte još:

Vučić o presudi za Ćuruviju: Poruka je niko nikoga ne sme da ubije

Advokatica osuđenih: Ovo je bilo suđenje DB-u, a ko je ubica?

UNS: Državni organi da pronađu i neposrednog izvršioca ubistva Ćuruvije

Šta znači NN lice u presudi za ubistvo Ćuruvije

Nakon čitanja presude, predsednik sudskog veća saopštio je da su optuženi Radomir Marković i Milan Radonjić osuđeni na po 30 godina. Miroslav Kurak i Ratko Romić dobili su po 20 godina, javlja reporter TV Prve iz Specijalnog suda.

Marković je nekadašnji šef Resora državne bezbednosti, a Radonjić je tada bio šef beogradskog centra DB-a. Kurak je u vreme ubistva Ćuruvije bio pripadnik rezervnog sastava DB, Romić operativac DB-a. Romiću i Radonjiću u kaznu se uračunava vreme koje su proveli u pritvoru i kućnom pritvoru.

Međutim, kako prenosi Tanjug, iz presude Specijalnog suda proizlazi da je vlasnika i novinara "Dnevnog telegrafa" ubilo NN lice, a da su mu osuđeni pripadnici nekadašnje DB za to pripremili "teren".

Naime, umesto Miroslava Kuraka koji se u optužnici pominje kao direktni izvršilac ubistva, nije u presudi pomenut kao takav, već nepoznato lice (NN), čiji identitet nije utvrđen.

Iz toga proizlazi da sud smatra da tužilaštvo nije dokazalo da je Kurak pucao.

Ratko Romić/Tanjug/AP
Ratko Romić/Tanjug/AP

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu. Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti". Ubijen je na Uskrs 11. aprila 1999. godine, u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketinške službe "Dnevnog telegrafa", a sa njim je tada bila Branka Prpa.

Ova presuda nije doneta jednoglasno, već preglasavanjem sudija u tročlanom veću odnosom 2:1. Na ovu odluku suda i tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

Presuda optuženima je izrečena nakon tačno 20 godina od ubistva Ćuruvije i to je prva presuda za ubistvo jednog novinara, dok ostala ubistva, među kojima jsu ubistva Dade Vujasinović i Milana Pantića, nisu još ni rasvetljena.

Tokom suđenja za ubistvo Ćuruvije saslušano je više od 100 svedoka i održano je preko 90 glavnih pretresa.

Marković je osuđen zbog krivičnog dela podstrekavanje na teško ubistvo, a Radonjić, Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Optuženi Radomir Marković u zatvoru već služi kaznu od 40 godina zatvora zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali u oktobru 1999. godine, a kako se u sprskom pravnom sistemu kazne ne sabiraju, ostao je osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.

Miroslav Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica. Milan Radonjić i Ratko Romić su od jula 2017. u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor, nakon što su prethodne tri i po godine proveli u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu. Njima je danas proružena mera zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor (nanogicu) odnosno kućni pritvor.

Foto: EPA/SASA STANKOVIC
Foto: EPA/SASA STANKOVIC

Nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek je ključni svedok u ovom postupku, jer je nakon njegovog svedočenja pred Tužilaštvom za organizovani kriminal, u januaru 2013. godine pokrenuta zvanična istraga, kada su uhapšeni Radonjić i Romić.

Ulemek u najčuvanjijem zatvoru u zemlji zvanom "Alkatraz" služi kaznu od 40 godina zatvora zbog niza ubistava i drugih krivičnih dela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 97 idi na stranu