Primirje posle napada talibana

Kabul -- Napadi talibana na Kabul, gde se nalaze glavni štab snaga NATO-a i Ambasada SAD, završeni su posle 20 časova borbi. Poginulo je najmanje 14 osoba.

Izvor: Beta, AFP/Reuters/AJE
Podeli

„Glavna meta napadača bili su sedište NATO-a, zgrade obaveštajne službe i ministarstva (unutrašnjih poslova)”, tvrdi predstavnik talibana Zabibulah Mudžahid. Zona oko zgrade u kojoj su bili napadači sada je bezbedna, a svi napadači su ubijeni, tvrdi avganistanska policija.

NATO i avganistansko Ministarstvo unutrašnjih poslova navode da je u toku obračuna na ulicama poginulo najmanje 14 Avganistanaca, civila i policajaca. Ranjeno je 19 Avganistanaca i 6 vojnika Međunarodnih stabilizacionih snaga NATO-a (ISAF). Niko nije povređen u zgradi američke ambasade.

Najmanje šest napadača ubijeno je u zgradi smeštenoj na jednoj od glavnih raskrsnica u prestonici Avganistana. „Poslednji napadači su ubijeni i borbe su završene. Bilo je šest terorista u zgradi i svi su mrtvi”, objašnjava predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Sidik Sidiki.

Rat na ulicama Kabula

Predstavnik talibana Zabibulah Mudžahid prvobitno je objavio da je nekoliko talibanskih boraca, naoružanih raketnim bacačima i automatskim puškama i opasanih eksplozivom, zauzelo položaje u Kabulu.

Zabibulah Mudžahid je opisao da je u toku „masovan samoubilački napad na objekte lokalnih i stranih tajnih službi”.

Samo jedan sat posle početka napada (oko 13.30 Kabul/11.00 CET), u drugim delovima Kabula čule su se snažne eksplozije.

Na zapadnom prilazu gradu, bombaš-samoubica je aktivirao eksploziv ispred policijske stanice. S njim je poginuo i jedan polcajac.

Drugi bombaš samoubica je svoj eksploziv aktivirao ispred Osnovne škole Habiba.

Na drugim mestima u Kabulu ubijena su takođe tri napadača samoubice, koji su pokušali da napadnu policiju, dvojica u zapadnom delu grada nekoliko kilometara od centra, i jedan na putu za aerodrom.

„Bilo je eksplozija i pucnjave, i nekoliko napadača na Trgu Abdul Hak”, objasnio je šef Kriminalističke policije Kabula Mohamad Zahir.

Odgovornost za bezbednost

Posle neutralisanja napadača, snage ISAF-a i policije obezbeđuju ulice Kabula, a ulice oko Ambasade SAD i drugih diplomatskih misija su blokirane.

U prvim reakcijama na pravi ulični rat, predsednik Avganistana Mohamed Karzai je osudio napade, tvrdnjom da oni neće sprečiti prenošenje odgovornosti za bezbednost sa NATO-a na Avganistan: „Napadi ne mogu zaustaviti proces tranzicije i neće uticati loše, nego samo ohrabriti odlučnost ljudi da preuzmu odgovornost za poslove sopstvene zemlje”.

U Vašingtonu, Bela kuća i Stejt deparment su reagovali na napad izjavom državne sekretarke Hilari Klinton, koja ih je opisala kao „kukavičke napade” koji neće zaustaviti američki angažman. „Preduzećemo sve potrebne korake da bismo obezbedili ne samo naš narod, nego i okolinu, i osigurati da se obračuna s onima koji su izveli napad”, kaže Hilari Klinton.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen je uveren da će snage ISAF-a moći da se odupru napadima talibana i da neće omesti planove za prenošenje odgovornosti u ruke Avganistana do 2104. godine.

„Svedoci smo da talibani pokušavaju da testiraju tranziciju, ali je neće zaustaviti. Tranzicije je u toku i nastaviće se,” ocenjuje prvi čovek NATO-a.

„Obeležavanje” godišnjica

Napad na Kabul usledio je nekoliko dana posle eksplozije ogromnog kamiona-bombe u centralnom delu zemlje, kada je stradalo četvoro civila, a ranjeno 77 američkih vojnika. Ovaj napad je tempiran da podseti na deset godina od napada na Njujork i Vašington.

U avgustu su talibani izveli opsadu zgrade Britanskog saveta (British Council). Tokom devetočasovnog napada ubijeno je najmanje 9 ljudi. Akcija je bila podsećanje na 92-godišnjicu nezavisnosti Avganistana od Velike Britanije.

Nasilne akcije su u Avganistanu ponovo postale česte, gotovo deset godina od invazije snaga NATO-a i zbacivanja talibana s vlasti.

U novom talasu sukoba beleži se rekordni broj žrtava među civilima i vojnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 193 idi na stranu