Srbija očekuje nemačke investicije

Beograd -- Delegacija nemačkih privrednika boravi u Srbiji. Premijer Mirko Cvetković i ministar ekonomije Mlađan Dinkić očekuju veće investicije.

Izvor: B92
Podeli

Iako je još aktuelna ekonomska kriza, Nemačka želi još više da investira u Srbiju. Premijer Mirko Cvetković i ministar ekonomije Mlađan Dinkić kažu da su nemački privrednici zainteresovani za oblast poljoprivrede, prehrambena industrije, telekomunikacija, i energetike.

U Srbiju su stigli nemački privrednici čiji je godišnji obrt 300 milijardi evra. Iako ništa konkretno nije dogovoreno, premijer Mirko Cvetković je optimista.

“Sastanak, meni se čini, je održan u pravom trenutku, odnosno u trenutku izlaska iz krize kada je potreban dolazak novog kapitala za razvoj zemlje”, ocenjuje premijer.

Predsednik nemačkog poslovnog udruženja "Odbor za istok" Klaus Mangold ocenio je da je Srbija vrlo konkurentna i na međunarodnom nivou.

“Nemačka privreda veliki potencijal za ulaganje u Srbiju vidi i u oblastima poljoprivrede, prehrambene industrije, eneregetike i telekumunikacija. Takođe i proizvodnja delova za automobilsku industriju u Srbiji može da računa na rast, s obzirom na više potpisanih sporazuma o slobodnoj trgovini, kao što su oni sa Rusijom i Turskom”, smatra Mangold.

O konkretnim projektima predsatvnici nemačkih kompanija zatim su razgovarali sa resornim ministrima.

Ni ministar ekonomije Mlađan Dinkić nije želeo da govori o konkretnim projektima, ali kaže da očekuje veći priliv investicija iz Nemačke.

Nemačka je inače prvi spoljnotrgovinski partner Srbije, a obim razmene u 2008. godini bio je 2,6 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 101 idi na stranu