Protest radnika "Zastave elektro"

Beograd -- Radnici “Zastava elektro" protestuju ispred Agencije za privatizaciju u Beograda tražeći da se poništi prodaja tog preduzeća. Agencija kaže da nije nadležna.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Radnici preduzeća Zastava elektro iz Rače noć će provesti ispred Agencije za privatizaciju Srbije u centru Beograda, izjavio je Predsednik štrajkačkog odbora Slobodan Gajić. On je kazao da će radnici ispred Agencije za privatizaciju ostati dok "problemi radnika ne budu rešeni".

Radnici, koji štrajkuju od marta, najavili su da će u Beogradu ostati do ispunjenja zahteva koje su predali i predsedniku Srbije Borisu Tadiću. Oni su iz Kragujevca doputovali u tri autobusa, a u četvrtom su iz Kragujevca došli policajci. Radnici kažu da su se opremili za duži protest u Beogradu, pošto su poneli ćebad, jakne i hranu.

Plato ispred agencije za privatizaciju privremeni je dom za radnike Zastave Elektro iz Rače. Spremili su sve što je potrebno da na beogradskim Terazijama provode štrajkačke dane.

“Spremili smo se - poneli smo torbe, poneli smo šta nam treba i ostajemo ako treba pet, deset dana - do ispunjenja zahteva. I prugu sm blokirali, tamo su nas slagali, pomerili smo se, ali ovoga puta ne.”

Višemesečno neisplaćivanje zarada, dnevnica i doprinosa, lažno prikazivanje investicija, nabavljanje starih mašina samo su neki od razloga zbog kojih bi, prema radnicima, ugovor o prodaji preduzeća Ranku Dejanoviću, suprugu predsednice Skupštine Srbije Slavice Đukić Dejanović, trebalo da bude raskinut.

“Samo raskid kupoprodajnog ugovora! Iz Beograda ne idemo bez toga. Pogotovo sa ovom dokumentacijom sa kojom raspolažemo. Ovo je stvarno zlo. I na koji način su oni vršili kontrolu prvatizacije - na osnovu običnih papira, to nigde nije sudski overeno”, kaže Gajić.

Gajić je naveo da su vlasnici firme, privatizovane 2006. godine, Agenciji za privatizaciju dostavili lažni revizorski izveštaj kao dokaz da su ispunili ugovorenu obavezu investiranja u Zastava elektro u iznosu od 26 miliona dinara.

Konzorcijum na čijem je čelu Ranko Dejanović, suprug predsednice Skupštine Srbije Slavice Đukić-Dejanović, kupio je Zastava elektro za 27,7 miliona dinara i prema rečima Gajića, do sada nije ništa investirao u tu firmu.

Kako je naveo Gajić, vlasnici radnicima duguju plate od februara ove godine, doprinose od maja 2008. godine i dnevnice radnicima koji su radili u inostranstvu.

Račun preduzeća je u blokadi zbog duga od 170 miliona dinara, od čega su 50 miliona dinara dugovi za neizmirene poreske obaveze, dodao je Gajić.

U fabrici Zastava elektro zaposlena su 294 radnika, a na protestu u Beogradu su im se pridružili i radnici Ikarbusa iz Zemuna i Jugoremedije iz Zrenjanina.

Agencija tvrdi da nije nadležna

Dok im radnici kucaju na vrata, u Agenciji za privatizaciju tvrde da nisu nadležni. Objašnjavaju da kod aukcijskih privatizacija, njihova kontrola traje dve godine, a da su se radnici “Zastave elektro” prekasno obratili.

U Agenciji za privatizaciju, prema rečima vršioca dužnosti direktora agencije Vladislava Cvetkovića, ne vide ništa sporno ni u činjenici da je Ranko Dejanović prilikom poslednje posete fabrici radnicima predstavio Nebojšu Milojevića kao novog predsednika Upravnog odbora.

Milojević je u vreme privatizacije “Zastave elektro” bio direktor regionalne agencije za privatizaciju u Kragujevcu.

Cvetković:“Ime koje je pomenuto je radnik Agencije za privatizaciju koji je radio u Kragujevcu, ali zaista nemamo saznanja gde je on zaposlen.”

B92: Jeste li to ispitali?

Cvetković:"Ne, nismo se time bavili. Prosto nismo našli za shodno da se detaljnije bavimo i ne mislimo da je to neka tema koja zavređuje našu pažnju”.

Agencija za privatizaciju je danas takođe izdala saoopštenje u kom se navodi da je tokom dve godine kontrole, od privatizacije preduzeće Zastava elektro 28. februara 2006. godine, utvrđeno je da je kupac izvršio sve obaveze iz kupoprodajnog ugovora.

Kupac je obezbedio nastavak proizvodnje, izvršio predviđenu investiciju, poštovao socijalni program i kupoprodajnu cenu isplatio u celosti, precizirala je Agencija.

Nakon završetka perioda kontrole, od marta 2008. godine, “Zastava elektro” posluje pod kontrolom drugih nadležnih državnih organa, odnosno kao i sva druga privatna preduzeća u Srbiji.

Agencija za privatizaciju je istakala da su tokom dvogodišnje kontrole poslovni prihodi “Zastave elektro” povećani i do 100 odsto u odnosu na period pre privatizacije, a zaposleno je, pored zatečenih 275, i 400 novih radnika.

Prilikom poslednje kontrole u martu 2008, utvrđeno je da kupac redovno izmiruje tekuće zarade, ali da nije izvršena isplata tri zaostale zarade koje su zatečene na dan zaključenja ugovora. Nakon opomene Agencije, kupac je izvršio i tu ugovornu obavezu, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 91 idi na stranu