Srbiji odobren stend baj aranžman

Vašington, Beograd -- Međunarodni monetarni fond odobrio je Srbiji stend baj aranžman u visini od 402,5 miliona evra. Vlada Srbije može odmah da povuče 268 miliona evra.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Aranžman će trajati 15 meseci i predviđa da Srbija povuče novac za jačanje deviznih rezervi ukoliko joj to bude potrebno. Prateći ekonomski program, prema dogovoru Vlade Srbije i MMF-a, omogućiće održanje makroekonomske i finasijske stabilnosti u Srbiji.

Programom je predviđena restriktivna fiskalna politika, da deficit budžeta Srbije u 2009. godini bude manji od 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, mere za sprečavanje ugrožavanja stabilnosti finansijskog sektora i strukturne refome za jačanje privrednog rasta i izvoza.

Novi aranžman MMF-a i Srbije dogovoren je polovinom novembra prošle godine, a uslov za njegovo odobravanje je bio da Vlada i Narodna banka
Srbije potpišu sporazume kojim će se utvrditi odgovornost za kontrolu cena i stabilnost finansijskog sektora u Srbiji.

Jelašić: Pozitivna ocena za Srbiju

Aranžman predstavlja podršku programu Vlade Srbije da održi makroekonomsku i finansijsku stabilnost, s obzirom na globalnu finansijsku krizu.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić kaže da je MMF ovim aranžmanom dao pozitivnu ocenu ekonomskoj politici koju Srbija sprovodi, imajući u vidu aktuelnu svetsku finansijsku krizu.

Aranžman sa MMF-om je, kako to vlasti u Srbiji navode, sklopljen preventivno, i novac će biti iskorišćen samo ako to bude neophodno.

Guverner Radovan Jelašić kaže da, iako su se uslovi na međunarodnom tržištu pogoršali u poslednjih nekoliko nedelja, još ne postoji potreba da se ta sredsva upotrebe.

“Sredstva koja se mogu povući idu isključivo u cilju jačanja deviznih rezervi koje su i dalje na prilično visokom nivou, uzimajući u obzir obim naše privredne aktivnosti, izvoz i uvoz i potrebe finansiranja tokom ove godine”, objasnio je Jelašić.

“Dakle nema sada dodatne potrebe niti su šanse veće da se danas povuku ta sredstva, nego što je to bio slučaj pre mesec dana”, tvrdi on.

Guverner Jelašić je objasnio da ovaj dogovor omogućava Srbiji da, ako to bude potrebno, sa MMF-om ostvari i veći aranžman.

Imajući u vidu ekonomska kretanja, profesor Ekonomskog fakulteta Jurij Bajec smatra da je Srbija već sada trebalo da traži više sredstava od Međunarodnog monetarnog fonda.

"Lično smatram da je, s obzirom na težinu situacije i uticaj svetske finansijske krize na Srbiju, trebalo od MMF-a tražiti veća sredstva, pošto nas čeka težak zadatak finansiranja deficita tekućeg platnog bilansa, koji iznosi oko pet milijardi evra, u uslovima kada je priliv inostranih sredstava smanjen", naveo je Bajec.

On je rekao i da je dobro što je MMF odobrio aranžman Srbiji, jer je time vlada pokazala da je budžetom za 2009. godinu ispunila zahteve te međunarodne finansijske insitucije, a istovremeno, s obzirom na ekonomsku situaciju u zemlji, definisala restriktivan budžet što je bio jedan od zahteva Fonda.

Ekonomista Goran Nikolić smatra da je aranžman sa MMF-om dobar signal i za strane investitore.

“Ovaj aranžman sa MMF-om je dobar signal i daje izvesnu sigurnost svima onima koji žele da investiraju u Srbiju”, smatra Nikolić.

“Naravno, mi u ovoj godini ne možemo očekivati isti obim stranog ulaganja, koji je bio zabeležen u 2006. i 2007. godini, ali će ga svakako biti. Ipak, priliv će biti u znatno manjem obimu”, rekao je on.

U svom saopštenju, MMF je procenio da će zbog prelivanja finansijske krize na tržiste Srbije, rebalans budžeta biti neophodan.

U svom izveštaju, MMF je pohvalio fiskalnu politiku koju je Srbija vodila u prethodnom periodu, uz ocenu da je upravo time obezbeđena snažna prva linija odbrane od finansijskih previranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 108 idi na stranu