Oproštajna konferencija Buša

Vašington -- Na oproštajnoj konferenciji za novinare, odlazeći predsednik SAD Džordž Buš govorio je o svojim dostignućima tokom dva mandata.

Izvor: Beta
Podeli

Buš je priznao i da je učinio dosta grešaka, među kojima je parola "Obavljena misija" tokom govora o Iraku 2003. godine. On je na početku oproštajne konferencije u Beloj kući opširno zahvalio novinarima koji su pratili njegov rad osam godina, ali je oštro reagovao na kritiku njegovih postupaka kao predsednika.

Posebno je negodovao na pitanje o lošoj slici o Americi u svetu. "Ne slažem se sa tvrdnjom da se na Ameriku gleda kao na svetlo koje se gasi", rekao je on.

Buš je rekao da zna da su neka pitanja, kao što je zatvor za osumnjičene za terorizam u zatvoru Gvantanamo na Kubi stvorila kontroverze u zemlji i inostranstvu.

Međutim, on je branio svoje postupke posle terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001, među kojima i odobravanje oštrih metoda saslušavanja osumnjičenih i napore za prikupljanje informacija u zemlji i inostranstvu radi bezbednosti zemlje.

U vezi sa Irakom gde se ratuje već šestu godinu, Buš je snažno branio svoje odluke, koje su najdublje obeležile njegova dva predsednička mandata.

Više od 4.000 američkih vojnika je poginulo u Iraku od početka invazije čiji je nominalni cilj bilo rušenja režima Sadama Huseina.

Buš je rekao da je to što u Iraku nije nađeno oružje za masovno uništenje bilo "krupno razočaranje".

Priznao je i grešku u proračunu kada je prerano objavljen napredak po rušenju Sadama.

Buš je samo dva meseca posle početka invazije izjavio da se "u Iraku, SAD i njeni saveznici pobedili", a dok je govorio, nadletao je avion sa natpisom "Obavljena misija".

Buš je ipak branio svoju odluku iz 2007. da se u Irak pošalje još 30.000 američkih vojnika da bi se zaustavilo nasilje.

"Pitanje je da li će dugoročno demokratija u toj zemlji preživeti, i to će biti pitanje za naredne predsednike", rekao je Buš.

On je, odgovarajući na pitanja o drugim značajnim događajima tokom svog predsedavanja, rekao da ne smatra da je reagivanje države posle uragana Katrina bilo presporo.

Dodao je da ne može biti tako, pošto je spaseno 30.000 ljudi, ali je priznao da je spasavanje moglo biti bolje.

Buš je rekao da je novoizabrani predsednik Barak Obama, koji na funkciju stupa 20. januara, "pametna, angažovana ličnost" i da mu želi sve najbolje.

Odlazeći predsednik je nagovestio da Obamu čeka ogromna odgovornost jer su, po njegovim rečima, i dalje mogući teroristički napadi na SAD.

Buš je rekao da su Severna Koreja i Iran, koje je ranije nazvao delom "Osovine zla", i dalje opasne, i pozvao Pjongjang da poštuje obećanja data u pregovorima o nuklearnom razoružanju.

"Da bi naši odnosi sa Korejom napredovali, severnokorejska vlada mora da poštuje svoja obećanja da se dozvole mere potpune verifikacije kako bi se osiguralo da neće razviijati program visoko obogaćenom uranijuma", rekao je Buš na oproštajnoj konferenciji za novinare u Beloj kući.

Buš je rekao da će zatražiti od Kongresa da odobri dodatnih 350 milijardi dolara za pomoć američkoj ekonomiji ukoliko Obama to želi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 232 idi na stranu