Buš: Hamas da prekine raketiranja

Vašington, Kairo, Njujork -- Na poslednjoj konferenciji za novinare kao predsednik SAD, Džordž Buš apeolovao i na Hamas i na Izrael da preduzmu korake kako bi došlo do prekida vatre u Gazi.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Buš je rekao da palestinski radikalni pokret Hamas mora da prekine da raketira Izrael da bi se postigao efikasan prekid vatre u pojasu Gaze, a da Izrael mora da izbegne da ugrožava nedužne civile. Buš je rekao da "održivog" prekida vatre u pojasu Gaze može jedino biti ako Hamas prekine napade, prenele su agencije.

Odlazeći predsednik SAD osam dana uoči predavanja funkcije predsednika SAD Baraku Obami, rekao je da Izrael "ima pravo da se brani", ali da mora da ima na umu rizik od civilnih žrtava.

Evakuacija Amerikanaca

Stejt department je saopštio da planira da iz pojasa Gaze evakuiše 150 američkih i neameričkih porodica, pošto se nastavlja operacija izraelske vojske.

Portpatol Stejt departmenta Gordon Dugid izjavio je da američke diplomate u Tel Avivu i Jerusalimu preduzimaju korake kako da evakuišu američke građane.

Buš je rekao da je "najbolji način da se postigne prekid vatre da se radi sa Egiptom kako bi se prekinulo krijumčarenje oružja u Gazu, koje omogućuje Hamasu da ispaljuje rakete".

Kako navode agencije, Buš je ponovio svoj poziv za stvaranje palestinske države.

Opširnije o oproštajnoj konferenciji odlazećeg predsednika SAD na kojoj je govorio o svojim dostignućima u prethodna dva mandata, možete čitati više u posebnoj vesti.

Ban: Odmah prekid vatre

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun zatražio je obustavu vatre u pojasu Gaze, navodeći da je "već bilo previše žrtava".

"Moja poruka je jednostavna, direktna i precizna - borbe treba da se obustave i kažem obema stranama - Odmah prekinite! Već je previše bilo mrtvih u konfliktu", rekao je Ban Ki Mun na konferenciji za novinare.

Generalni sekretar UN u sredu kreće u turneju po Bliskom istoku. Očekuje se da će posetiti Izrael, Siriju i palestinske teritorije.

Savet UN osudio izraelsku ofanzivu

Savet UN za ljudska prava danas je u Ženevi usvojio rezoluciju u kojoj se "oštro osuđuje" izraelska ofanziva u pojasu Gaze.

Srbija osuđuje nasilje

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da Srbija osuđuje nasilje u pojasu Gaze i poziva na obustavu ratnih dejstava.

Priključujemo se glasu celog sveta koji osuđuje nasilje u Gazi i pozivamo na obustavu ratnih dejstava, na prestanak raketiranja Izraela i na prestanak napada na pojas Gaze, rekao je Jeremić novinarima u pauzi Druge ambasadorske konferencije Ministarstva spoljnih poslova, koja se održava u Beogradu.

Ofanziva izraelskih oružanih snaga "pretvorila se u masovno kršenje ljudskih prava i sistematsko uništavanje infrastrukture", navodi se u rezoluciji.

Saveta UN za ljudska prava odlučio je i da pošalje istražnu misiju na područje sukoba.

To telo UN zatražilo je da se palestinskom stanovništvu odmah obezbedi "međunarodna zaštita", u skladu sa međunarodnim normama o ljudskim pravima i međunarodnim humanitarnim pravom.

Od 47 članica Saveta UN za ljudska prava, 33 zemlje su glasale za rezoluciju, Kanada je bila protiv, a 13 evropskih zemalja, uključujući Švajcarsku, bile su uzdržane.

Savet UN za ljudska prava nije uspeo da usvoji rezoluciju konsenzusom, kao što to obično čini, pošto su zapadne zemlje ocenile da se u tekstu ne insistira dovoljno na ulozi koju u krizi imaju raketni napadi Hamasa na Izrael.

U rezoluciji se zahteva hitan prekid izraelske ofanzive i prekid "raketnih napada na izraelske civile".

U petak hitan sastanak Arapske lige

Ministri spoljnih poslova arapskih zemalja održaće u petak u Kuvajtu vanredni sastanak, na kojem će razgovarati o "nastavku izraelske agresije u Gazi", saopštio je danas generalni sekretar Arapske lige Amr Musa.

Musa je novinarima rekao da su arapske zemlje prihvatile predlog Katara da taj sastanak bude održan, jer se Izrael nije povinovao rezoluciji Saveta bazbednosti Ujedinjenih nacija, koja poziva na hitno uspostavljanje primirja.

Ministri će, takođe, u četvrtak održati uvodni sastanak, preneo je Rojters.

Arapske diplomate saopštile su i da su u toku pregovori o hitnom samitu Arapske lige, koji bi bio održan na marginama Arapskog ekonomskog samita, zakazanog za 19. januar, takođe u Kataru.

Ministri spoljnih poslova arapskih zemalja održali su hitan sastanak 31. decembra u Kairu, na kojem su se složili da pošalju delegaciju u Savet bezbednosti UN, koja bi zatražila angažovanje svetske organizacije u rešavanju sukoba u Gazi.

Ministri su tim povodom naglasili da neće doneti odluku o samitu, sve dok njihova delegacija ne dobije odgovor od Saveta bezbednosti UN.

Prema medicinskim izvorima, broj palestinskih žrtava u izraelskoj ofanzivi na Gazu premašio je 900, dok je Izrael saopštio da je poginulo troje izraelskih civila i 10 vojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 232 idi na stranu