Reakcije: Smena Ponoša očekivana

Beograd -- U prvim reagovanjima na smenu Zdravka Ponoša, predstavnici stranaka kao i vojno-politički komentatori navode da je takav epilog bio očekivan.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Vojni analitičar Zoran Dragišić ocenio je da je bila očekivana odluka predsednika Srbije Borisa Tadića o razrešenju Ponoša sa mesta načelnika Generalštaba Vojske Srbije, ocenjujući da je Tadić povukao potez koji mu je stajao kao jedini na raspolaganju. Analitičar Milan Miljalkovski izjavio je danas da smena načelnika Generalštaba Vojske Srbije neće uticati na sistem odbrane.

"Od samo početka sukoba Ponoša i ministra odbrane Dragana Šutanovca bilo je jasno da je Ponoš kao vojnik slabija strana i da može da izvuče deblji kraj", rekao je Dragišić.

Prema Dragišićevoj oceni, bilo bi mnogo bolje da je taj sukob bio prevaziđen bez ikakvih smena, ali da to očigledno nije bilo moguće.

"Tako da general Ponoš odlazi, što mislim da je gubitak za Vojsku Srbije, s obzirom na sve što je do sada uradio, na njegove godine i kvalitete. On je još mogao mnogo da pomogne sistemu odbrane Srbije", ocenio je Dragišić.

On je istakao da sistem odbrane nije bio ugrožen ni u jednom trenutku i da neće biti ni u budućnosti i građani mogu da se i dalje osećaju bezbedno.

Srbija, prema njegovim rečima, ima dovoljan broj sposobnih generala koji mogu da dođu na mesto načelnika Generalštaba, među kojima će Tadić veoma brzo odlučiti o novom načelniku.

Dragišić je rekao da pretpostavlja da će Ponoš sada otići u penziju jer je svaka druga funkcija niža od one koju je obavljao, da je Ponoš veoma ponosan i da sebe ne bi mogao da vidi na nekoj drugoj funkciji.

Vojni analitičar Milan Miljalkovski izjavio je da smena načelnika Generalštaba Vojske Srbije neće uticati na sistem odbrane.

On je ocenio da je Zdravko Ponoš prekršio osnovno pravilo koje važi za svakog profesionalnog vojnika - da se "vojska ne meša u politiku".

"Vojnim licima je zabranjeno da se bave političkim aktivnostima. Ponoš je istupio u javnosti i dao jednu potpunu političku izjavu koja je mene iznenadila", rekao je Miljalkovski.

On je podsetio da u Srbiji gotovo deset godina postoji civilna i demokratska kontrola vojske, sistema odbrane i sektora bezbednosti, tako da se zna "ko može da daje političke izjave o tome".

Miljalkovski je ocenio da Ponoševom smenom neće biti narušen sistem bezbednosti jer u Vojsci Srbije postoje generali koji "imaju veće i jače vojno i stručno znanje nego što ga je imao Ponoš".

Lazanski: Ponoš postupio netipično

Vojno-politički komentator Miroslav Lazanski kaže da je istupanje smenjenog načelnika Generalštaba VS Zdravka Ponoša, koji je u javnosti kritikovao Ministarstvo odbrane i reforme u Vojsci, potpuno netipično za demokratske države.

"General je izgleda smetnuo sa uma tu vrstu subordinacije i postupio na način na koji se ne postupa - da se razlike u mišljenju iznose preko novina i da se preko medija vrši prepucavanje. To nije potrebno i potpuno je netipično za demokratske države", rekao je Lazanski.

Dačić: U skladu sa ovlašćenjima

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da je predsednik Srbije Boris Tadić postupio u skladu sa ustavnim ovlašćenjima kada je smenio načelnika generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnika Zdravka Ponoša.

On je ocenio da su Ponoševe izjave sigurno neprihvatljive za liniju komandovanja i vojnu strukturu, ali i da teme o kojima je govorio zaslužuju da se o njima raspravlja.

Kolundžija: Ponoš postupio mimo pravila

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija izjavila je da je razrešenje načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnika Zdravka Ponoša "logična posledica načina na koji je general pokušao da reši problem".

Ona je ocenila da je Ponoš u sukobu sa ministrom odbrane Draganom Šutanovca postupio mimo pravila i interesa zemlje i kazala da "pravila ukazuju na to da se nesuglasice ne iznose u javnost, a posebno kada se radi o pitanjima koja su važna za državu".

Todorović: Tadić uvažio stav Odvora za odbranu

Šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović izjavio je da je smenom načelnika Generalštaba Zdravka Ponoša predsednik Republike Boris Tadić uvažio zaključak Odbora za odbranu i bezbednost - da je njegovo istupanje u javnosti dovelo u opasnost civilnu kontrolu vojske, ali da "ne sme stati na pola puta".

"Načelnik Generalštaba nije smeo da istupa u javnosti i snosio je posledice, ali Tadić ne sme stati samo na pola puta. Stvar se mora završiti do kraja kako bi se na čelu Ministarstva odbrane našao čovek sa stručnim i ljudskim sposobnostima", rekao je Todorović za skupštinskom govornicom.

Povodom Ponoševih navoda u vezi sa Ministarstvom odbrane i ministrom Draganom Šutanovcem, ocekuje se i drugi korak, jer sve što je izneto ukazuje na to da je situacija u Ministarstvu odbrane katastrofalna, kazao je Todorović.

On je ocenio da su u pitanju teške optužbe, koje zavređuju pažnju da se detaljno ispitaju i problemi reše, a da je "očito da je Šutanovac najnesrećnije rešenje u vladi".

Ružić: Argumentacija je na starni Šutanovca

Šef poslaničke grupe socijalista Branko Ružić izjavio je danas da je smena načelnika Generalštaba Vojske Srbije Zdravka Ponoša usledila posle iscrpne sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i samim tim je, kaže, ubeđen da je argumentacija na strani onih koji su odlučili da ta smena usledi.

Ružić je, novinarima u skupštini Srbije na pitanje o eventaulnim posledicama za ministra Dragana Šutanovca, rekao da je evidentno da je Ponoš smenjen i da je u tom smislu jasno da je na strani Šutanovca argumentacija koja ga je ostavila na ovom mestu.

U svakom slučaju to jeste jedan vid neprimerenog odnosa između resornog ministra i načelnika Gneralštaba i nadam se da se ubuduće to više neće dešavati. Siguran sam da je predsednik Srbije Tadić to vrlo jasno rekao i resornom ministru, kaže Ružić.

FBD: Smena - jedino moguća

Forum za bezbednost i demokratiju ocenio je da je rezrešenje Zdravka Ponoša "ispravno i jedino moguće".

FBD saopštava da ovu odluku ne sagledava kao poništavanje rezultata i zalaganja generala Ponoša za reforme vojske i sistema odbrane, već kao na neophodan i odgovoran doprinos utvrdjivanju pravila ponašanja i razgraničavanja političkih i vojnih kompetencija.

FBD posebno smatra pogrešnim i štetnim sve one reakcije javnosti koje razrešenje generala Ponoša tumače kao poraz reformskih opredeljenja u sistemu odbrane Srbije na njenom putu ka Evropskoj uniji i putu prihvatanja bezbednosnog sistema EU.

Krga: Slučaj ima i pozitivnu stranu

Nekadašnji prvi čovek Vojske Jugoslavije general Branko Krga ocenio je da razrešenje generala Zdravka Ponoša sa funkcije načelnika Generalštaba Vojske Srbije neće ni na koji način ugroziti sistem bezbednosti države.

Nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije smatra da general Ponoš niji ni imao nameru da ugrozi sistem bezbednosti, ali da nije trebalo u medijima da ukazuje na probleme.

“Smatram da je Ponoš imao i druge mogućnosti da ukaže na probleme po sistem odbrane do kojih dovodi nedostatak strateških dokumenata, a ne preko medija”, smatra on.

“Međutim, ceo ovaj slučaj može da ima i pozitivnu stranu ukoliko ubrza proces donošenja strateških dokumenta bez koje ne mogu da se definišu pravci reforme sistema odbrane i bez kojih ni vojska ne može da se transformiše”, ocenio je Krga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu